Biohoteli – budućnost turizma

Iako ih kod nas još uvek nema, biohoteli su pravi hit u evropskim zemljama. Prvi put su se pojavili u Austriji 2001. godine. Trenutno ih je 63 u okviru jedinstvenog hotelskog lanca "BioHotel", od čega je u Nemačkoj 35, 17 u Austriji, pet u Švajcarskoj, četiri u Italiji i po jedan u Španiji, Irskoj i Francuskoj. Obično su smešteni u prirodi, u blizini skijališta, na planinskim proplancima, gde se zaista može uživati u čistoj i predivnoj prirodi.
Prepoznatljivi logo "BioHotel" napisan crvenim slovima na beloj pozadini sa zelenim listom gostima garantuje organsku hranu. Većina hotela upotrebljava i prirodnu kozmetiku, a mnogi od njih koriste alternativne izvore energije. Iskorišćavaju kišnicu i prirodne izolacione materijale, a i zidovi su im obojeni ekološkim bojama. Kako bi se izbeglo elektromagnetno zagađenje, kreveti nemaju metalne delove, a i peškiri i posteljina izrađeni su isključivo od prirodnih materijala.
Još jedna zanimljivost je saradnja takvih hotela s lokalnim ekološki nastrojenim poljoprivrednicima. Jedan od austrijskih hotela mnoge proizvode nabavlja s polja udaljenih samo 20-30 km. Pored voća i povrća lokalni poljoprivrednici uzgajaju na ekološki način i stoku, pa se u hotelu često mogu pronaći specijaliteti kao što su ovčiji sir, jagnjetina, govedina i teletina. Čak je i obližnja pekara pokrenula ekološku (bio) proizvodnju za potrebe takvih hotela. Osoblje u kuhinji samostalno pravi testeninu, a jednom nedeljno prave i domaći pekmez od sezonskog voća koji prodaju oduševljenim gostima. Taj austrijski biohotel nudi i namirnice bez glutena. Naime, pet odsto gostiju dolazi s određenim ograničenjima u pogledu ishrane, pa hoteli nude hranu prilagođenu i dijabetičarima.
Veoma je zanimljiv motiv pokretanja ovih hotela. Naime, najčešće se vlasnici (obično se radi o porodičnim hotelima) na to odlučuju iz ličnih uverenja, svesni kvaliteta ekoloških namirnica i njihove važnosti za zdravlje, jer je to zaista ono najbolje što mogu da ponude svojim gostima. Drugim rečima, sopstveni način življenja uspešno spajaju sa svojim poslom. Ekoprincipe možete pronaći i u saunama, gde se koriste organska eterična ulja i grančice sveže smreke. Interesovanje za biohotele je sve veće, što pokazuje i porast gostiju. Prosečna cena u austrijskom hotelu je oko 77 evra dnevno, ali ponosni vlasnici smatraju da je upravo takav koncept definitivno dodatna vrednost turizma, danas još nedovoljno prepoznata, ali s vrlo svetlom budućnošću.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biobiohotelevropahoteliorganska hranaputovanjeturizamzdrava hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar