Dvorci koje verovatno nikada nećete posedovati

Skoro je sigurno da ih nikada nećete moći priuštiti sebi, ali možete ih barem pogledati. Uživo ili na slikama, sasvim je svejedno.
Palata Potala na Tibetu
Ova fascinantna građevina nadvija se 130 metara nad selom Lasa. Visoka je preko 170 metara i najveća je zgrada na Tibetu. Godine 637. car Songtsen Gampo odlučio je da sagradi palatu koja je na ovom brežuljku stajala sve do 17. veka, kada je ukopljena u još veću građevinu koju i danas poznajemo. Današnji izgled palata je počela da dobija od 1648. godine nadogradnjom Bele palate. Crvena palata nadograđena je između 1690. i 1694. godine, a za njenu izgradnju bilo je potrebno 7.000 radnika i 1.500 umetnika i majstora. Palata je veoma malo oštećena za vreme tibetanskog ustanka protiv Kineza 1959. godine.

Mon Sen-Mišel (Mont Saint-Michel) u Francuskoj
Ovaj srednjovekovni samostan smešten je na „ostrvu“ na obalama Normandije. Za vreme plime u potpunosti je odvojen od kopna, čime postaje pravo ostrvo. S kopnom ga povezuje samo uski, popločani nasip sagrađen krajem 19. veka. Pošto plima nadolazi veoma brzo, veliki broj turista se tu utopio, jer su pokušavali da stignu do ostrva peščanim plažama koje nastaju za vreme oseke.
Predjamski grad u Sloveniji
Svaki dvorac je jedinstven i lep na svoj način, ali ovaj je zaista poseban. U poređenju s drugim dvorcima i nije posebno velik, ali je naročit po tome što je sagrađen kao sastavni deo sistema pećina. Prvi pisani tragovi o dvorcu potiču još iz 13. veka, ali se pretpostavlja da je levo krilo sagrađeno već u 12. veku. Srednji deo dvorca dodat je u vreme renesanse, a desno krilo je sagrađeno 1570. godine. Renoviranje koje traje od 1990. godine vratiće dvorcu izgled iz 16. veka.
Nojšvanštajn (Neuschwanstein) – dvorac iz bajki u Nemačkoj
Najpoznatiji je od tri dvorca izgrađena za Ludviga II Bavarskog, poznatog i kao ludi kralj Ludvig. Dvorac se nalazi u Alpima u nemačkoj pokrajini Bavarskoj. Gradnja je započeta 1869. godine, a dvorac je ostao nedovršen posle kraljeve smrti 1886. godine. Zamak je odlična imitacija srednjovekovnih dvoraca i predstavlja oličenje romantizma 19. veka. Smešten je na veoma visokom uzvišenju iznad reke Pulat. Izgradnja je brižljivo planirana. U svoje vreme važio je za dvorac pun čuda i tada modernih tehnologija. Imao je tekuću vodu na svim spratovima, toalete s vodokotlićima, a cela građevina grejana je sistemom koji je „duvao“ topli vazduh. Dvorac „uspavane lepotice“ u Diznilendu napravljen je baš po uzoru na njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bavarskadvorcifrancuskamont saint michelnemačkaneuschwansteinnormandijapotalapredjamaputovanjaslovenijatibetturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar