U novu godinu bez viza (2)

Od 19. decembra u zemlje Šengena putuje se bez viza. Ako razmišljate o novogodišnjem provodu, evo nekoliko predloga koji vam možda mogu pomoći u izboru destinacije u kojoj ćete dočekati novu 2010. godinu. Ostaje vam samo da stavite novi pasoš u džep. Novu 2010. godinu možete dočekati u pravom stilu, slaveći najluđu noć u nekoj od evropskih ili svetskih metropola. Baš zato što je ova 2009. godina za većinu bila stresna i neizvesna, zaslužili ste malo dobrog provoda i odmora od svakodnevnih briga. Putujući, nećete razmišljati o problemima, jer nam nepoznat kraj, ulice i ljudi spontano teraju misli od onoga što inače izaziva stres. Onima kojima je budžet "kraći", predlažemo evropske destinacije, a one koji su za putovanje dugo štedeli ili ih recesija nije dotakla čekaju udaljene, egzotične zemlje.
Za novogodišnje praznike moguće je uživati i na suncu, čak i kupati se u moru ili bazenima s morskom vodom. Ovo zadovoljstvo namenjeno je onima koji se odluče da praznike provedu u Tunisu ili Egiptu. Tunis – "pustinjska ruža", omiljeno je letnje odredište, ali ovo je prilika da tu severnoafričku državu upoznate i u zimskom izdanju. Jašite na kamilama, vozite se džipovima kroz pustinju, isprobajte umeće cenkanja na tržnicama i doživite jedan sasvim drukčiji doček nove godine.
Egipat je druga priča. Krstarenje Nilom je u svako doba godine istinski doživljaj, a Šarm el Šeik je destinacija iz snova jer omogućava da u njemu letujete i usred zime. Ako želite avanturu, upoznavanje nove kulture i dodir s prvim civilizacijama, Jordan je pravo mesto za vas. Oduševiće vas glavni grad Aman i Mrtvo more, a Petra, jedno od istinskih svetskih čuda, neka se obavezno nađe u vašem rasporedu, baš kao i pustinja Vadi Rum.
Interkontinentalna i daleka putovanja takođe predstavljaju izazov za svakoga željnog nečeg novog i prizvuka avanture. Ovde ćemo izdvojiti Dubai, grad luksuza i futurističke arhitekture, u kojem su i novogodišnji praznici nešto sasvim drugačije u odnosu na celi svet. Mauricijus je jedno od najpoznatijih, ali i najmanjih ostrva u Indijskom okeanu. Vulkanskog je porekla, tako da su neke od plaža prekrivene crnim vulkanskim stenama. Turisti na Mauricijusu mogu da uživaju u mnogobrojnim vodenim sportovima, plovidbi katamaranom, da posete Zaliv delfina ili Park krokodila. Maldivi čine grupu od oko 1.200 ostrva podeljenih u male grupe, atole. Predivne bele plaže, tirkizno more, plave lagune, ronjenje, plivanje, lepa priroda i tropska klima su ono što vas očekuje na Maldivima.
Ovo su samo neke od mogućih destinacija za doček nove 2010. godine i zimske praznike. Odlučili se za neke bliže ili one egzotične destinacije, najvažnije je da u novu godinu ulazimo bez viza i svih onih komplikacija povezanih s putovanjima. Srećna nam svima nova 2010. godina, u kojoj ćemo moći da putujemo kao sav ostali "normalan" svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

atinabarselonaberlindubaiegipatevropajordankrakovmaldivimauricijusminhennilnova godinaparizpasošpetraputovanjatunisturistivadi rumvize
Komentari (0)
Dodaj komentar