Uživanje u šetnji prirodom u udobnoj obući

Izaberite dobre, kvalitetne cipele za duge šetnje i izlete. Ne dozvolite da vam obuća pokvari zadovoljstvo putovanja. Ovde ćemo vam dati nekoliko malih saveta koji će vam olakšati izbor obuće u zavisnosti od toga kako planirate da provedete svoje vreme u prirodi tokom ovih lepih jesenjih dana.
Nađite dobru prodavnicu sportske opreme, jer će vas u njoj prodavci najbolje uputiti u tip obuće koji je namenjen dugim šetnjama i vašim individualnim potrebama.
Ako vam se stopala znoje, kupite cipele za broj veće od onih koje biste inače kupili. Ili, ako je moguće, isprobajte ih i kupite tek posle višečasovnog hodanja.
Cipele za dugotrajne šetnje uvek isprobavajte na čarape kakve i nameravate da nosite uz tu obuću.
Vodite računa o tome za kakve šetnje kupujete cipele: za šetnju gradom, prirodom, planinarenje…
Kad zavežete cipelu, proverite da li ima mesta između njene gornje ivice i članka noge. I najmanje trljanje pri hodanju izazvaće nadražaj, povrede i bol. Jastučićima postavljene cipele osiguravaju udobnost i odlične su za šetnju, ali loše drže stopalo. Modni detalji, posebno šavovi na gornjem delu cipele, povećavaju mogućnost da vas baš na tim mestima cipela žulja. Zato, što manje šavova i ukrasa, to bolje.
Težina obuće je veoma bitna ako nameravate da u njoj hodate celog dana. Lagane cipele će manje umarati nogu. Sportske cipele namenjene dugotrajnom hodanju ne bi smele da imaju petu višu od dva-tri centimetra. Što je razlika u visini između pete i prstiju manja, to je stabilnost obuće veća.
Tražite obuću koja odlično obuhvata stopalo, a pri tom je takođe gipka, lagana i meka. Ako imate stopala šira ili uža od "standardnih", birajte cipele veoma pažljivo. Preuska cipela će vas žuljati, u preširokoj će noga kliziti, a vi ćete zbog takve kupovine sigurno zažaliti.
Na kraju: možda uživanje u izletu ili odmoru baš zavisi od udobnosti para cipela u kojima ćete satima šetati, zato odvojite dovoljno vremena da izaberete i kupite najbolje cipele za svoje noge. Vaša stopala to svakako zaslužuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

obućaplaniranjeputovanjašetnja
Komentari (0)
Dodaj komentar