Izlečite „slomljeno srce“

Naučnici su pronašli način kako da izleče "slomljeno srce". Naime, američki istraživači su na 70 pacijenata sa "sindromom slomljenog srca", koji se povezuje sa stresnim ili vrlo negativnim emotivnim događajima, otkrili da na taj sindrom najbolje deluje najobičniji aspirin ili lek za srčane probleme. Svih 70 pacijenata u istraživanju oporavilo se posle dobijanja leka, a čak 20 odsto ispitanih pacijenata imalo je "kritični oblik sindroma slomljenog srca". Ova studija ističe da je bolesno srce posledica povišenog hormona stresa.
"Sindrom slomljenog srca" (Broken heart syndrome), u medicini poznat kao Takotsubo kardiomiopatija, otkrili su japanski naučnici početkom devedesetih godina prošlog veka. Iako ovi simptomi liče na simptome srčanog udara, kao što je bol u grudima i plitko disanje, "slomljeno srce" je sindrom koji je samo privremen i potpuno se leči – ako se deluje brzo. Oko 67 odsto ispitanih pacijenata bilo je izloženo nekoj vrsti fizičkog ili emotivnog stresa, kao što su to loše vesti o članu porodice, porodične svađe, teške bolesti i saobraćajne nesreće, pre nego što im je dijagnostikovan sindrom "slomljenog srca".
Lekari su svima prepisivali lečenje uzimanjem aspirina ili lekova za srce, kao što su to beta blokatori ili ACE inhibitor. Iako je čak petina pacijenata dostigla kritični oblik ove bolesti, koji je zahtevao hitno medicinsko lečenje da bi uopšte i preživeli, svi problemi su nestali u roku od 48 časova, a ispitanici su doživeli potpuni oporavak. Takođe, istraživači su otkrili da se "sindrom slomljenog srca", za razliku od srčanog udara, koji je čest u zimskom periodu, najčešće javlja tokom proleća i leta.
"Neki veruju da je ‘sindrom slomljenog srca’ u stvari srčani udar koji nije ‘izdržao’ do kraja i zato ne ostavlja nikakve trajne posledice na srčani mišić. Drugi, opet, ističu da sindrom nema veze sa srčanim arterijama i da se u ovom slučaju radi samo o problemu sa srcem", objasnio je jedan od istraživača koji su radili na ovom eksperimentu, dr Ričard Regnant (Richard Regnante). On napominje da će ovo istraživanje pomoći kardiolozima u lečenju njihovih pacijenata. "Iako još mnogo toga moramo da naučimo, do sada smo saznali da je ‘sindrom slomljenog srca’ u retkim slučajevima smrtonosan ako se pacijentima pruži sva potrebna medicinska pomoć u prvih 48 časova", zaključio je doktor Regnant, koji sada započinje novi projekat u kojem će ultrazvukom proučavati unutrašnju štetu koja nastaje na srcu, a koju uzrokuje "sindrom slomljenog srca".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aspirinmedicinanaukasindromslomljeno srcesrčane tegobe
Komentari (0)
Dodaj komentar