Mladoliki žive duže

Mladoliki ljudi, osobe mladolikih crta lica, u proseku žive duže od onih koji izgledaju starmalo, pokazalo je novo naučno istraživanje. Studija koju je danski tim stručnjaka sproveo nad 387 parova blizanaca utvrdila je nedvosmislenu vezu između dugovečnosti i mladalačkog izgleda.
Stručnjaci su od grupe dobrovoljaca, medicinskih sestara, učitelja i nastavnika fizičkog tražili da na osnovu fotografija procene ko će od blizanaca duže poživeti. Ispitanici su redovno birali braću i sestre iz parova koji su izgledali mlađe – i pogodili. Posle sedam godina posmatranja, pokazalo se da je razlika u trajanju života blizanaca bila veća što je bio snažniji utisak da među njima postoji razlika u godinama. Stvarna starosna dob, pol i profesija, nisu imali nikakav uticaj na rezultate. Svi blizanci fotografisani su u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama života.
Tim je takođe otkrio da za ove rezultate postoji naučno objašnjenje. Naime, telomeri, delovi DNK koji određuju sposobnost ćelija da se obnavljaju, mogu se povezati i s mladalačkim izgledom ljudi i njihovim zdravljem – kraći telomeri predskazuju ubrzano starenje i pojavu mnogobrojnih bolesti. Stručnjaci veruju da na dužinu života utiču različiti faktori: geni, okolina, stres i standard života, i da svi oni ostavljaju vidljive tragove na licu. Lekari bi zato, upoređivanjem izgleda pacijenata s njihovim stvarnim godinama, trebalo da procenjuju koliko je ozbiljno, to jest alarmantno, njihovo zdravstveno stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blizancidanskafotografijegodinelekariliceljudiljudski vekmladolikinaučnicinaukastručnjacizdravstveno stanježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar