Pokrivanje kamere na laptopu – paranoja ili?

Velik broj poznatih poslovnih ljudi, uključujući i samog Marka Zakerberga vrlo rado pokrivaju kamere na svojim laptopovima. Kako stvari stoje, čini se da ima nešto u tome.

Poznati, paranoični i poznati i paranoični ljudi širom sveta već duže vreme koriste samoljepljivu traku kako bi sakrili kameru na svojim prenosnim kompjuterima. Jedan od njih je i bivši zaposleni FBI-ja Džejms Komi, koji je u nedavnom intervjuu izjavio da je ‘uvek pametno stavljati traku preko kamere’.

Njegov komentar usko je vezan uz poznatu fotografiju glavnog čoveka Fejsbuka gde se u pozadini vidi ‘zamaskirana’ web kamera na vrhu i mikrofon na bočnoj strani laptopa.

Sasvim j logično da će hakeri pokušati nekako da dođu do računara direktora FBI-ja. Ista stvar vredi i Zakerberga. Pitanje je, međutim, koliko ima smisla ‘oslepiti’ računar prosečne osobe. Jedan od motiva je dobra stara ucena – haker se domogne vaše kamere, snimi vas u vrlo nezgodnom trenutku i to iskoristi za ucenjivanje. Manje su šanse da će ovakav napad ciljati vas, s obzirom da nemate javni imidž koji bi trebalo da štitite, što ne znači da ne bi trebalo da budete oprezni.

Jedini pravi način na koji haker može da preuzme kontrolu nad vašom kamerom je da preuzme kontrolu nad vašim celim računarom. Ovo znači da se ovde radi o scenariju sličnom ostalim oblicima napada na daljinu. Procedura često uključuje navlačenje korisnika da klikne na lažni link i time na računar instalira program koji napadaču omogućuje pristup.

Ako mislite da ćete prepoznati hakersku aktivnost tako da vidite da li vam se upalila LED-lampica pored objektiva kamere, razmislite još jednom, prenosi Tportal.

Evo šta možete učiniti da spasite privatnost:

  • Zaklopite računar ako ga ne koristite
  • Uvek nadograđujte softver, pogotovo preglednike i nadogradnje
  • Aktivirajte firewall i držite ga aktiviranim
  • Redovno proveravajte da li je vaš računar inficiran malwareom
  • Izbegnite klikanje na čudne linkove u porukama čak i kada znate ko vam šalje
  • Ako želite da budete sigurni da vas ne špijuniraju, prekrijte kameru i mikrofon neprozirnom lepljivom trakom. Samo vodite računa da s vremena na vreme traku i možete skinuti u slučaju da vam kamera zatreba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kamerakompjuterprivatnost
Komentari (0)
Dodaj komentar