Revolucionarno: Japanci napravili mašinu koja ČITA MISLI!

Veštačka inteligencija sposobna je da analizom moždane aktivnosti i električnih signala nacrta sliku o kojoj čovek razmišlja, prenose mediji u svetu. Ova veštačka inteligencija proučava električne signale u mozgu kako bi otkrila koju sliku neko gleda ili o čemu razmišlja.

Tim naučnika sa Univerziteta u Kjotu, pod vođstvom profesora Jukijacua Kamitanija, napravio je kompjutersku nervnu mrežu koja stvara slike na osnovu informacija dobijenih skeniranjem mozga i promenama u kretanju krvi kroz moždanu masu.

Tokom eksperimenata mašina je rekonstruisala sovu, avion, umrljano staklo i crvene poštanske sandučiće o kojima su trojica dobrovoljaca razmišljala.

– Preciznost je varirala u zavisnosti od osobe, ali je ovo veliki korak napred, koji otvara novi svet za istraživače – saopštio je tim.

Uprkos strahu od razvoja ovakve mašine, dodaju naučnici, tehnika može da pomogne u stvaranju slika iz snova, ali i komunikaciji s ljudima u komi.

– Istraživanje rada mašine pokazalo je da ona uspeva da pročita o čemu mozak misli i to relativno uspešno prenosi u slike. Iako je trenirana za prepoznavanje slika prirode, uspela je da otkrije i druge stvari – piše u saopštenju naučnika.

Džerant Ris, stručnjak sa Univerzitetskog koledža u Londonu, kaže da je ovo veliki korak napred.

– Posebno je zanimljivo što je mašina naučila da prepoznaje slova iako nije naučena da čita – kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čita mislimašinanaučnici
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    …uspela je da otkrije i druge stvari – piše u saopštenju naučnika.- Koje su to druge stvari: više nego što je ikad priznato, spoznato i rečeno a kamoli razotkriveno! Stvarno čitanje misli- gledanje u tuđi tanjir se najzad ostvarilo, i pod suknju…. i pod suknju