Blogeri nam vaspitavaju decu, da li je to opasno?

Blogerke i jutjuberi koji dele savete devojčicama kako da se našminkaju, koju kozmetiku i odeću da kupe, kako da srede ormar i proslave rođendan, postali su opsesija tinejdžerki u svetu, ali i kod nas. Na savetodavce sa interneta nisu imuni ni momci. Pojedini gejmeri iz Srbije imaju i više od 80.000 pratilaca na društvenim mrežama, koji su željni znanja iz sveta video-igara.

Za samo 48 sati pojedine jutjuberke sakupe i više od 60.000 pregleda, a neki snimci na internetu devojčice iz Srbije pregledale su i dva miliona puta. Teme su različite: od načina kako da provedu raspust, do toga kakvu matursku haljinu bi trebalo da kupe. Neke od njih izdaju i knjige, pa su na minulom Sajmu školarke čekale u redu za posvetu svoje omiljene blogerke.

– ‘Navala’ blogerki i jutjubera na osnovce postala je prava pošast – priča psiholog Merica Buj Bjelogrlić.

– Sve devojčice ih prate i iščekuju njihove nove postove. U školi u kojoj radim imam devojčicu koja je treći razred i ima svoj blog! Gledaju šta im te devojčice savjetuju, traže od roditelja da im kupe ono što i one imaju. A roditelji popuštaju, ne žele da ih deca vide kao neprijatelje. Kupuju ono što im traže i što je katkad van njihovih mogućnosti, zadužuju se. To ide toliko daleko da i opremu za fizičko moraju da nose u ‘firmiranoj’ kesi.

Sagovornica “Novosti” kaže i da majke i očevi ne znaju gde da podvuku crtu, jer ne žele da im se deca osećaju uskraćeno. To, upozoravaju, utiče na razvoj ličnosti i gubljenje individualnosti i jedinstvenosti.

– Deca nam postaju nezainteresovana i nezadovoljna, osećaju se odbačeno ako nisu dovoljno u trendu. A za njih je izopštenost iz grupe najveći oblik nasilja, – tvrdi Merica Buj Bjelogrlić.

Poznata blogerka, Novosađanka Marija Žeželj (18), svoj prvi snimak na “Jutjub” je postavila pre dve godine. Sada na Instagramu ima 486.000 pratilaca, na Jutjubu 336.000, a na Fejsbuku 51.000. nedavno je objavila i knjigu.

– Prati me mnogo tinejdžera, neki me vole, a neki ne. Ono što me usrećuje jeste kada vidim da sam svojim radom pozitivno uticala na nekoga i prenela mu dobru energiju, – kaže ova blogerka.

Marija tvrdi i da joj je najveći uspeh to što uprkos popularnosti čvrsto stoji na zemlji. Priznaje i da joj je slava donela veliku odgovornost i da joj često ne dozvoljava da se opusti.

– Obično sam dete, baš kao i oni koji me gledaju. Sve ono što pokazujem u svojim snimcima nije nedostižno za njih. Trudim se da sadržaji budu šaroliki. Moj svet, i ono o čemu razmišljam, sličan je njihovom. Verujem da me vole i prate zbog toga, a ne zbog materijalnih stvari.

Đorđe Trajković, dečji psiholog, kaže, za “Novosti”, da deca i adolescenti sada kroz mrežnu interakciju i komunikaciju zadovoljavaju neke od svojih osnovnih društvenih potreba, poput one za pripadanjem, priznanjem od drugog.

– Lakše suočavanje sa stidom, bezbolnije podnošenje raznih vrsta odbijanja i odbačenosti, projektovanje i ‘izbacivanje’ određenih neželjenih emotivnih stanja, to su sve mogući razlozi zbog kojih su deca satima pred kompjuterom – ističe Trajković.

– Ali, da bi bili sigurni šta je u osnovi, roditelji moraju da ‘uđu u cipele’ svoje dece, da pokušaju da ih razumeju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aspitanjeblogeridecatinejdžeriv
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Bože,što će i Kekata i Kornjačin Vrač da šlogiraju

  • Anonimni

    Jadna Pokahontas,jadna Či-Či;ima da im se slome njihova meka ❤

  • Anonimni

    🚫🚫🚫🚫🚫🚫,i Tomas i Krilin su vlažno p🚫dnuli i 🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫

  • Anonimni

    Džon Rolf je osakatio Son Gokua,Tomas Rolf je osakatio Son Gohana 🔞🔞🔞🔞🔞🔞😥😥😥😥😥😥😪😪😪😪😪😪😫😫😫😫😫😫😓😓😓😓😓😓😖😖😖😖😖😖😤😤😤😤😤😤😢😢😢😢😢😢😭😭😭😭😭😭😦😦😦😦😦😦😧😧😧😧😧😧😨😨😨😨😨😨😩😩😩😩😩😩🤯🤯🤯🤯🤯🤯😬😬😬😬😬😬😰😰😰😰😰😰😱😱😱😱😱😱😵😵😵😵😵😵😠😠😠😠😠😠😡😡😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤒🤒🤒🤒🤒🤒🤕🤕🤕🤕🤕🤕🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤧🤧🤧🤧🤧🤧😾😾😾😾😾😾💀💀💀💀💀💀☠☠☠☠☠☠👻👻👻👻👻👻

  • Anonimni

    UPOZORENJE! KOMENTARI KOJI SLEDE NISU PRIKLADNI ZA SVE ZBOG SADRŽAJA 🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞