Dan za istinu

Istina može da bude neverovatno relaksirajuća, to jest ne folirati, ne pretvarati se kako biste nekog u nešto uverili, samo iskreno biti vi, može da bude izuzetno oslobađajuće iskustvo. Naravno, ne možete stalno ići po sistemu "što na um, to na drum", ali možete povremeno rešiti da budete iskreni.
Svi znamo da ne treba lagati, ali će svako ponekad reći nešto što baš i nije istina. Nekada je tako lakše, nekada neke stvari jednostavno ne treba reći, a nešto morate da kažete pa izgovorite sitniju ili krupniju laž, nekada se pred nekim pretvarate… Sve to vremenom postane veoma zamorno. Zato bi moglo da prija povremeno odvojiti jedan dan tokom kojeg ćete se ponašati kao da ste apsolutno nesposobni da izgovorite laž. Dan tokom kojeg ćete govoriti samo istinu.
Da ne bude zabune, nije da bi bila dobra ideja da taj dan iskoristite da svima "sručite u lice" sve ono ružno ili loše što ste ikad pomislili o njima. Ne bi bilo lepo ni da drugarici kažete da vam se povraća kad je vidite u toj-i-toj kombinaciji, da onom usamljenom dečku kažete da nijedna devojka neće da izađe s njim jer smrdi na kilometar… Ideja ovog "dana za istinu" nije da nekog uvredite ili povredite.
Onda, šta? Recimo, ako vas drugarica pozove da izađete, a vama se baš izležava i nije vam do izlaženja, iskreno joj recite da biste voleli da je vidite, ali ste umorni, i predložite da izađete neki drugi put, ili da ona dođe kod vas i ponese neki zabavan film ili seriju. Ili, u vašem društvu se povede reč o nekom filmu koji se dopao svima osim vama – priznajte da vam se nije dopao i recite im zbog čega (naravno, bez vređanja bilo koga, niti nagoveštaja da oni nemaju ukusa). I tako tokom celog dana, budite svoji, bez trunke foliranja, samo uz učtivost tamo gde je potrebno (možete se držati onog starinskog koje važi i danas, da kad nemate ništa lepo da kažete, jednostavno ne kažete ništa).
Još je i bolje ako ste u stanju da stalno budete u toj meri iskreni. Ako niste, povremeno odredite sebi dan za iskrenost – iskustvo je veoma osvežavajuće i oslobađajuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

iskrenosttinejdzeriistinalaganje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Četiri ispoštovana pravila u odnosu sa „drugima“: ne trpaj mi sve svoje nemoguće probleme u stomak; ne zovi me iza ponoći; obrati se ljekaru kada si bolesna; ne pravi paniku ili „istinu“ tamo gdje joj nema mjesta! Tvoja mama ne mora sve da zna.