Imala je problem s energetskim napicima

Energetske napitke mnogi vide kao sokiće od kojih postanu živahniji, i ako ih uzimate u umerenim količinama i ne svakog dana, ne bi trebalo da bude problema. Međutim, ako preterate, problema i te kako može da bude, u šta se uverila i vaša vršnjakinja koja je dospela u bolnicu.
Energetski napitak je prvi put probala kod drugarice, i mnogo joj se dopao. Od tada je umesto slatkiša kupovala energetske napitke, a u školi bi novac za užinu trošila na nekoliko takvih napitaka. Nije joj palo na pamet da bi zbog toga mogla da ima probleme – to su samo sokovi, zar ne?
Njen dečko je prvi primetio problem i pitao je zašto je čas živahna, a čas tiha i povučena. Odgovorila mu je da je takva. Kao mala, nije smela da jede slatkiše jer bi od njih postala hiperaktivna, pa je svoje promene raspoloženja povezala s tim. Njena majka isprva ništa nije primećivala, dok nije videla prazne limenke u njenoj sobi, pitala je koliko ih dnevno popije, i zaključila da se radi o nezdravoj količini. Devojka je provrištala na majku, ali njena majka se nije pokloebala, ostala je u uverenju da se radi o prevelikoj količini.
Zabrinuta za svoju ćerku, majka je zamolila prodavačice u radnji u komšiluku da joj više ne prodaju energetske napitke. Devojka je, naravno, samo išla u nešto dalju prodavnicu i nastavljala da ih nabavlja. I njeni prijatelji su primetili sve veću promenu u njoj, i počeli da komentarišu da se ponaša kao da je zavisna od tih napitaka, ali ona je energetske napitke smatrala gaziranim sokovima, pa je komentare ignorisala. Dok nije postalo nemoguće da ih ignoriše.
Naime, sa školom je otišla na izlet. Malo se izdvojila u društvu svog dečka i najbolje drugarice, i u jednom trenutku se samo onesvestila. Isprva joj se činilo da čuje dečka da je doziva kao iz daljine, a onda više nije čula ni videla ništa. Probudila se u bolnici. Oko njenog kreveta su stajali njen dečko i njeni roditelji. Doktor joj je objasnio da je imala toliko ubrzan srčani ritam da je mogla da umre. Kasniji testovi su pokazali da su uzrok tome bili energetski napici.
Nakon što je izašla iz bolnice, krenula je u savetovalište za bolesti zavisnosti. Uz pomoć stručnjaka uspela je da smanji dozu na jedan energetski napitak dnevno, a nakon izvesnog vremena je u potpunosti prestala da ih pije. Oporavila se, njen dečko i prijatelji su i dalje uz nju, i sada svima poručuje da, ma koliko im se neko piće dopadalo, ono nije vredno toga da se zbog njega umre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

energetski napicizavisnosttinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar