Kako reći da imate polnu bolest (1)

Polne bolesti, nažalost, postaju sve češće, i to čak i kod veoma mladih osoba – čak i kod onih koji nikada seksualne odnose nisu imali. Tako nije nemoguće naći se u situaciji da dečku ili devojci treba da saopštite da imate polnu bolest.
To vam se, verovatno, čini kao situacija za „umiranje od blama“, moguće i kao da biste radije umrli nego ikome, a najmanje dečku ili devojci, rekli za tako nešto. Pa, još uvek vam nije baš svejedno ni kad treba da kupite kondom ili higijenske uloške, a da naglas izgovorite da imate polnu bolest? Nikad!
Ipak, ako ćete imati veze, s vremenom i seksualne odnose, morate naučiti i kako da saopštite da imate polnu bolest, baš kao što morate naučiti i kako da se zaštitite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Sve to spada u proces sazrevanja, neophodan da bi ljubavne veze mogle dobro da funkcionišu. Ako će vam biti lakše, nikome nije svejedno kada treba da saopšti da ima polnu bolest – i odraslim osobama, čak i onima kojima se to desilo više puta (što danas nije nikakva retkost, ma koliko se dobro pazili), prilično je teško i neprijatno im je kada to treba da učine. Međutim, ako ćete se poneti odgovorno i fer prema voljenoj osobi, neophodno je.
Prvo, neophodno je da se sami informišete o toj bolesti, kako biste bolje znali o čemu se radi, kako da voljenu osobu zaštitite, i da biste bolje umeli da objasnite voljenoj osobi koja, najverovatnije, o tome zna malo ili nimalo. Jednom kada ste se obavestili, budite direktni – okolišanje ne pomaže. Nemojte se stideti niti osećati krivicu, jer se to zaista svakom može desiti. Kada ste vas dvoje nasamo i sigurni ste da vas niko neće uznemiravati (ovo se obavezno saopštava licem u lice, telefon ili poruka ne dolaze u obzir!), otvoreno recite da nešto iskreno morate da im kažete, i recite im koju bolest imate (herpes, kondilome, tu-i-tu grupu sekreta, hlamidiju…).
Sutra pročitajte šta dalje treba da učinite u ovakvoj situaciji i kako se izboriti s eventualnim nerazumevanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestodnosipolsekstinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar