Prestati s grickanjem noktiju

Grickanje noktiju je navika koji imaju mnogi, navika koja ne samo da ružno izgleda već u nekim slučajevima može dovesti i do bolova i do infekcije, ako nokte grizete do krvi. Većina onih koji opsesivno grickaju nokte rade to nesvesno, tako da odvikavanje od te ružne navike nije nimalo lako.
Na neki način, lakše je ostaviti cigarete (što je veoma teško, kao što znaju svi pušači koji su pokušali) nego prestati s grickanjem noktiju. Cigarete možete da bacite, možete da ne kupite novu paklicu, možete da ih ne "žickate" od drugih, ali to ne možete da učinite sa sopstvenim šakama dok vas ne prođe poriv za grickanjem noktiju; one su, zajedno s noktima, uvek tu, uz vas. Kako se s tim izboriti?
Pokušajte da se smirite. Ako ste negde na moru, na plaži, slušate muziku sa MP3 plejera, lepo vam je, manje je verovatno da ćete grickati nokte nego dok nervozno sedite na času i pitate se hoće li vas nastavnik prozvati, a vi pojma nemate. Zato pokušajte da duboko udahnete i da se opustite.
Zamolite prijatelje da vam pomognu: pošto neretko grickamo nokte dok smo odsutni umom, to jest, nismo ni svesni da to radimo, zamolite sve koje znate da vas, svaki put kad vas vide da grickate nokte, opomenu na to. Ne treba da vam se popnu na glavu tražeći da prestanete, već samo da vam skrenu pažnju na to što radite. Uzmite u obzir da će, ako vi planete kad vam kažu da opet grickate nokte, prestati da vas opominju.
Postoji lak protiv grickanja noktiju, vrlo gorkog i neprijatnog ukusa. Bezbojan je, pa mogu i momci da ga koriste.
Uposlite se nečim. Nosite rukavice, grickajte olovku ili žvaćite žvaku, počnite da učite da štrikate, radite bilo šta što će vam uposliti i usta i ruke – i držati vam ruke podalje od usta i zuba.
Nagradite sebe. Nokti porastu oko tri milimetra svakog meseca. Za svaki neizgrizen milimetar nagradite sebe nekim lepim lakom za nokte ili kremom za ruke i/ili nokte. Nemojte varati! Nagrada bi mogla da vas podstakne da pripazite šta radite.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolgrickanjenavikanoktiodvikapovredaprestatištetnotinejdžeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • N. N.

    Grickam nokte od 3. god. Ja se ne sjećam toga, ali su mi drugi rekli. I dalje ih grickam, a imam 20 god. Ne ispružam prste pred drugima od blama, a kad odem s drugaricama na piće, blam me da uzmem čašu u ruke, grabim prilike kad me niko ne gleda. Ovo je psihička bolest. Jednom sam ih pustila i bili su baš lijepi i dugi, i jednom me otac umlatio od batina i opet sam počela da ih grickam. Ništa ne pomaže. Krijem prste, čak i na slikama. Nokti mi nisu prekratki, ali su OKRUGLI. 😀