Stalno kritikuju sopstveni izgled

U svakom životnom dobu je moguće da se osećate nesigurno u svoj dobar izgled; to je možda najizraženije u toku puberteta, kad vam se izgled vrlo brzo menja. Jedna od stvari koje mogu da pomognu jeste da izbegavate društvo onih koji stalno kritikuju sopstveni izgled.
Da ne bude zabune, nije nikakav problem ako se poneko od vaših prijatelja povremeno požali na bubuljicu, višak kilograma, nemogućnost da nađe farmerke koje joj dobro stoje… Sasvim je normalno povremeno se požaliti na nešto takvo, i povremeno razgovarati o tim stvarima.
Ono što pravi problem jeste ako se neko konstantno žali na svoj izgled, a ostali iz društva se povedu za tim. Onda dobijete gomilu prijateljica koje kukaju na višak kilograma, bubuljice, masnu kožu, masnu kosu, ružne frizure, kukaju, kukaju, kukaju… Pored toga što je strahovito dosadno stalno slušati nešto te vrste, takva vrsta razgovora čini da postanete i previše svesne sopstvenih fizičkih nedostataka, kao i da preuveličate ili čak izmislite nedostatke. Nije nemoguće ni da se u takvoj situaciji i vi automatski uključite žaleći se na raznorazne svoje nedostatke – a onda stvarno počnete da se osećate sve lošije zbog svog izgleda.
Suzdržite se od takvih razgovora, ako možete. Ne morate da napustite prijateljice koje su sklone takvim razgovorima, ali pokušajte, kad počnu s takvom pričom, da promenite temu, da pređete na neke vedrije stvari, od kojih ćete se svi osećati bolje. Tako ne pomažete samo sebi već i svojim prijateljicama.
Ne vredi, one i dalje pričaju o takvim stvarima, jako često, a ipak su vam drage drugarice i ne želite da se sklonite od njih? Tada može da pomogne MP3 plejer – kad god one počnu da kritikuju sopstveni izgled, slušajte omiljenu muziku i povremeno ponešto neodređeno odgovorite. U principu nismo za slušanje MP3 plejera dok ste u društvu, ali u ovakvim situacijama može da pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gunđanjeizgledkritikalepotanesigurnost
Komentari (0)
Dodaj komentar