Besmrtnici

Žanr: akcija, drama, fantazija
Trajanje: 110 min.
Premisa: I bogovima je potreban heroj!

Glavne uloge:Miki Rurk (Mickey Rourke), Stiven Dorf (Stephen Dorff), Luk Evans (Luke Evans), Džon Hert (John Hurt), Henri Kavil (Henry Cavill), Frida Pinto (Frida Pinto), Džozef Morgan (Joseph Morgan)
Scenario:Čarli Parlapanides (Charley Parlapanides), Vlas Parlapanides (Vlas Parlapanides)
Režija:Tarsem Sing (Tarsem Singh)

SINOPSIS
Brutalni i krvoločni kralj Hiperion (Miki Rurk) i njegova ubistvena vojska iz Irakliona divljaju po Grčkoj u potrazi za davno izgubljenim epirskim lukom. S tim nepobedivim lukom kralj će moći da zbaci s vlasti bogove s Olimpa i da postane neprikosnoveni gospodar sveta. Nemilosrdno efikasni, Hiperion i njegove legije uništavaju sve pred sobom. Izgleda da ništa ne može da zaustavi zlu kraljevu misiju.
Dok selo za selom biva zbrisano s lica zemlje, kamenorezac po imenu Tezej (Henri Kavil) svečano će obećati da će osvetiti smrt svoje majke koja je umrla u jednom od Hiperionovih napada. Kad Tezej upozna sibelinsku proročicu Fedru (Frida Pinto), njene uznemirujuće vizije o budućnosti ovog mladića ubediće je da je on ključna osoba koja može da zaustavi ovo uništenje. Uz njenu pomoć, Tezej će okupiti manju grupu sledbenika i prihvatiće svoju sudbinu u poslednjoj bici za budućnost ljudskog roda.
O FILMU
Vizionarski reditelj Tarsem Sing ("Ćelija") i producenti Đani Nunari ("300"), Mark Kenton ("300") i Rajan Kavanou ("Borac") predstaviće nam priču epskih razmera o izdaji, osveti i sudbini u filmu "Besmrtnici", spektakularnoj 3D avanturi. Kada kralj opsednut time da bude najmoćniji na svetu, sravni sa zemljom drevnu Grčku u potrazi za legendarnim oružjem, mladi seljanin heroj usprotiviće mu se u ovoj uzbudljivoj misiji.
Kad su se producenti Đani Nunari i Mark Kenton prvi put videli s Čarlijem i Vlasom Parlapanidesom, braćom grčkog porekla koji su napisali scenario za buduće "Besmrtnike", odmah su znali da su pronašli uzbudljiv i originalan projekat. Međutim, nisu hteli odmah da se bace na snimanje još jednog istorijskog epa, jer su tek bili završili snimanje akcionog blokbastera koji je pomerio granice, filma "300".
"Ovakav film nikad ranije nije bio snimljen. Pokazao je da istorijski film može da se snimi na veoma moderan način s temama koje su bliske savremenim osećanjima i moralnosti. Ali za naš sledeći projekat planirali smo da se klonimo materijala koji su slične prirode. Međutim, Đani je majstor da prepozna sjajan materijal, a obojica smo studenti istorije, mitologije i književnosti. Odlučili smo da ‘Besmrtnici’ budu drugi deo našeg partnerstva u snimanju grupe istorijskih, mitoloških filmova", kaže Kenton.
"U našem scenariju, svi su zaboravljeni, dok jedan čovek, Hiperion, ne pronađe mrtvog Titana", kaže Čarli. "On odlučuje da oslobodi Titane i osvoji ceo svet. Započeće krvnički kult i ubediće ljude da veruju u njegov plan. Neće samo čovečanstvo biti u opasnosti, već i bogovi." Braća Parlapanides stvorila su originalnu priču koja je dosledna duhu grčke mitologije. "Iskoristili smo poznate arhetipove, ali smo ih okrenuli naglavačke", kaže Čarli. "U srcu priče je čovek koji je u početku nevernik, ali kreće na putovanje koje će ga pretvoriti u heroja i mučenika."
Njihov protagonista, Tezej, inspirisan je jednim od najpoznatijih heroja antičke Grčke. U ovoj priči, Tezej je siromašni mladić čija je majka ubijena u jednom od Hiperionovih napada. Kad ostane bez jedine osobe do koje mu je stalo, ovaj momak će posvetiti svoj život tome da osveti njenu smrt.
"Naše iskustvo je pokazalo da je najvažnija komponenta za snimanje kvalitetnog filma nalaženje genijalnog reditelja", kaže Kenton. "Đani i ja poznajemo Tarsema Singa i želeli smo da radimo s njim jer je on izvanredan talenat. Ne samo što je genijalan kao reditelj već i kao umetnik. Ovo je ogroman, komercijalan ep, ali on ga nikad nije tretirao kao takvog. Razmatrao je svaki kadar svake scene i znao je i pre nego što je počelo snimanje koje će boje biti sandale svake osobe u filmu i kako će im izgledati mačevi", kaže izvršni producent Rajan Kavano.
"Obožavam da čitam grčke mitove", kaže Sing. "Ali nisam želeo da snimim film zasnovan na originalu. Zaintrigirao me je odnos bogova i ljudi. Zato sam pomislio da uzmemo neke tradicionalne priče i da, kao na renesansnim slikama, iskoristimo mitologiju kao bazu, a dodamo stvari koje su relevantne za naše vreme."
Međutim, filmadžije ni u jednom trenutku nisu zaboravile činjenicu da su "Besmrtnici" takođe akciona avantura nabijena adrenalinom i zato su filmu dodali mnoštvo akcionih scena, vrhunske specijalne efekte i dodatno uzbuđenje koje samo 3D može da pruži. "Tarsem je sve vreme tražio nešto što dosad nismo imali prilike da vidimo", kaže Nunari. "I sâm sam mnogo puta bio iznenađen. On istražuje nove načine na koje može da prenese slike na bioskopsko platno. Film je nov, svež i originalan, i prepun testosterona."
Kad su počeli proces selekcije glavnih glumaca, za ulogu Tezeja filmadžije nisu želele nekog glumca čija bi slava bacila senku na lik koji tumači. Henri Kavil je tad tek počeo da stiče slavu jer je dobio jednu od vodećih uloga u popularnoj seriji "Tjudori", ali tad još uvek nije bio odabran da glumi naslovnu ulogu u filmu Zeka Snajdera "Supermen: čovek od čelika".
Filmadžije su napravile izuzetak od svog pravila "bez velikih zvezda" kad su za ulogu glavnog negativca, kralja Hiperiona, izabrali Mikija Rurka. Njegova reputacija nestalne holivudske ikone samo dodaje još jednu dimenziju zloj ćudi ovog negativca. Ova uloga označava još jedan korak u povratničkoj karijeri Mikija Rurka posle njegove uloge u "Rvaču", za koju je bio nominovan za Oskara. U stvarnom životu Rurk je skroman i veoma iskren", kaže Kenton. "Uspeo je da se vrati zbog svog talenta. Sad je dobio poštovanje i ponude koje je odavno zaslužio."
Oficijelni sajt

Premijera: 16. novembar 2011. godine u Centru "Sava"

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike