Citizenfour: Dosije Snouden

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 114 min.

Glavne uloge: Edvard Snouden (Edward Snowden), Glen Grinvald (Glenn Greenwald), William Binney
Scenario: Laura Poitras (Laura Poitras)
Režija: Laura Poitras (Laura Poitras)

SINOPSIS

U januaru 2013. godine, Laura Poitras počinje da prima anonimne i šifrovane elektronske poruke od osobe skrivene iza korisničkog imena “Citizenfour”. “Citizenfour” tvrdi da poseduje dokaze o tajnim projektima nadziranja vođenih od strane Nacionalne Sigurnosne Agencije u saradnji sa drugim svetskim obaveštajnim službama. Pet meseci kasnije, u pratnji reportera Glena Grinvalda i Evana Mekaskila, Laura odlazi u Hong Kong na jedan od mnogih sastanaka sa čovekom za kog se ispostavlja da je Edvard Snouden. Ponela je kameru sa sobom, a rezultat je zapanjujuća priča smeštena u 114 minuta filma.

O FILMU

Film „Citizenfour: Dosije Snouden“ ovogodišnji je dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac. „Citizenfour: Dosije Snouden“ nalik je pravom holivudskom trileru, obiluje napetošću i nikog ne ostavlja ravnodušnim kada je reč o bezbednosti podataka u digitalnom svetu.

Edvard Snouden, strateg američke agencije NSA, obelodanio je u junu 2013. tajna dokumenta o nadgledanju običnih ljudi i prisluškivanju visokih zvaničnika Evropske unije, a potom prebegao u Rusiju, gde mu je odobren azil. Igrom slučaja, Laura Poitres, prvi medijski profesionalac sa kojim je Snouden stupio u kontakt, zabeležila je čitavo dešavanje video kamerom i godinu dana kasnije izmontirala ovaj aktuelan dokumentaristički triler.

Oficijelni sajt:

 

Ostavite komentar