najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2015 u sazvežđu pobednika – 7. mart

Proslavljeni muzičar Vlada Divljan, preminuo je 5. marta u Beču posle duge i teške bolesti. Pred projekciju filma “Teorija svega” u Sava centru, umetnički direktor FESTa, Jugoslav Pantelić, pozvao je publiku da ustane i minutom ćutanja oda počast Vladi Divljanu. Prepuna sala utihnula je u znak poštovanja prema ovom velikom umetniku. Divljan će ostati upamćen kao sjajan muzičar koji je obeležio jugoslovensku muzičku scenu, što samostalnim radom, što sa čuvenim bendom “Idoli”.

Sa Idolima je objavio albume “Odbrana i poslednji dani” (1982) i “Čokolada” (1983), a samostalno tri solo albuma “Tajni život A.P. Šandorova” (1988), “Sve laži sveta” (2000) i “Vlada Divljan presents Die Tonzentrale” (2003). Godine 2012. objavio je album „Četiri godišnja doba“ sa “Ljetno kino bendom”.

Takođe se bavio komponovanjem muzike za filmove, a svoj trag ostavio je na filmovima “Šest dana juna”, “Kako je propao rokenrol”, “Crni bombarder”, “3 palme za 2 bitange i ribicu”, “Sedam i po”, “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, “Na lepom plavom Dunavu” i druge.

U sledećih deset dana, u 5 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 90 premijernih filmova i 43 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata i bioskopa Fontana, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Bataljon” (“Batalon”)
Zemlja porekla: Rusija, 2015
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 9.00 časova
Žanr: drama, akcija, istorijski
Trajanje: 120 min.

Glavne uloge: Marat Bašarov (Marat Basharov), Marija Aronova (Mariya Aronova), Aleksej Dmitrijev (Aleksey Dmitriev)
Scenario: Ilja Avramenko (Ilya Avramenko)
Režija: Dmitrij Meshijev (Dmitriy Meskhiev)

SINOPSIS

Proleće 1917. Februarska revolucija izmenila je život Rusije i tok Prvog svetskog rata. Car se već odrekao prestola. U rovovima kod Smorgonja, gde su borbe sa Nemcima trajale skoro godinu dana, boljševici vode svoju propagandu i pozivaju na mir sa neprijateljem. Ruski oficiri nisu mogli ništa da odluče bez odobrenja takozvanih vojničkih komiteta. Vojska samo što se nije raspala.

Po naredbi privremene vlade i da bi se podigao borbeni moral, formiran je ženski „bataljon smrti” pod komandom Marije Bočkarove, odlikovane Georgijevskim ordenom. U redovima „udarnog bataljona” bile su pre svega žene koje su služile vojsku na liniji fronta (u ruskoj carskoj vojsci je bio određen broj žena koje su zauzimale visoke položaje, a među njima su bili i vitezovi Sv. Đorđa), ali i žene iz građanskih porodica, plemkinje, učenice, učiteljice, radnice. Većinu su činile žene i kozaci. U bataljonu Bočkarove bile su predstavnice znamenitih ruskih plemićkih porodica, ali i prostih seljanki i služavki. Na primer, ađutant Bočkarove je bila Marija Skridlova – kći admirala N. I. Skridlova. Dobrovoljke su po nacionalnosti bile uglavnom Ruskinje, a bilo je i drugih nacionalnosti – Estonki, Latvijki, Jevrejki, Engleskinja.

Krajem juna, ženski „bataljon smrti” od 200 vojnika stigao je pod Smorgonj (sada u Belorusiji), a nedelju dana kasnije pridružio se u borbi. Bataljon je nekoliko puta kretao u kontranapad. Odred pod komandom potporučnice Bočkarove držao se herojski u borbi, sve vreme u prvim redovima, rame uz rame s drugim vojnicima. Donosile su municiju, prenosile tajne, a neke išle i u izvidnicu; svojom službom, „bataljon smrti” je bio primer hrabrosti, čvrstine i smirenosti, dizao je moral vojnika i dokazao da je svaka od tih žena zaslužila da nosi zvanje borca Ruske armije.

2 Words

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “Razgovori s bogovima” (“Words with Gods”)
Zemlja porekla: Meksiko, SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 11.10 časova
Žanr: drama
Trajanje: 134 min.

Glavne uloge: Yael Abecassis, Demian Bichir, Richa Chadda
Scenario: Giljermo Arijaga (Guillermo Arriaga), Mario Vargas Ljosa (redosled), Jorge Guerricaechevarrna (“The Confession”), Alex de la Iglesia (“The Confession”)
Režija: Vorvik Tornton (Warwick Thornton), Hektor Babenko (Hector Babenco), Mira Nair (Mira Nair), Hideo Nakata (Hideo Nakata), Amos Gitai (Amos Gitai), Aleks de la Iglesija (Alex de la Iglesia), Emir Kusturica, Bahman Gobadi (Bahman Ghobadi), Giljermo Arijaga (Guillermo Arriaga)

SINOPSIS

“Razgovori s bogovima” je istraživanje pripovesti o trošnosti ljudske prirode i veri koje su snimili priznati svetski reditelji. To je proučavanje odnosa između kultura i religije u formi igranog filma. U ovim pričama svoj izraz nalaze aboridžinska duhovnost, katolicizam, islam, judaizam, šinto religija, budizam, pravoslavlje, umbanda, hinduizam, kao i ateizam. Prema konceptu Giljerma Arijage, u filmu je priče poređao Mario Vargas Ljosa. Devet segmenata predstavlja različite uglove gledanja na ovaj važan fenomen čovečanstva.

3 Nova

Programska celina: Horizonti
Naziv filma: “Nova prijateljica” (“Une nouvelle amie”)
Zemlja porekla: Francuska, 2014
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 107 min.

Glavne uloge: Roman Duris (Romain Duris), Anais Demustje (Anais Demoustier), Rafael Personas (Raphael Personnaz)
Scenario: Fransoa Ozon (Francois Ozon), Ruth Rendell, roman
Režija: Fransoa Ozon (Francois Ozon)

SINOPSIS

Posle smrti najbolje prijateljice, Kler pada u duboku depresiju, ali iznenađuje otkriće o prijateljičinom mužu pružiće joj nov pogled na život.

4 potraga

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Potraga” (“The Search”)
Zemlja porekla: Francuska, 2014
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 16.00 časova
Žanr: drama, ratni
Trajanje: 134 min.

Glavne uloge: Berenis Bežo (Berenice Bejo), Anet Bening (Annette Bening), Maksim Emelijanov (Maksim Emelyanov)
Scenario: Mišel Azanavisijus (Michel Hazanavicius)
Režija: Mišel Azanavisijus (Michel Hazanavicius)

SINOPSIS

“Drugi čečenski rat. Godina 1999. Pošto mu ubiju roditelje u selu, dečak Hadži beži i pridružuje se reci izbeglica. Upoznaje Kerol, vođu delegacije Evropske unije i malo-pomalo, uz njenu pomoć, on se vraća u život. U isto vreme, njegova starija sestra Raisa neumorno ga traži među izbeglim civilima. Devetnaestogodišnjeg ruskog muzičara Kolju hapse zbog posedovanja droge i teraju u vojnu službu gde ga stalno ponižavaju i maltretiraju, dok i sam ne postane jedan od nasilnika. U Čečeniji, Kolja slučajno ubija dva civila. Užasnut je, dok se njegovi ortaci smeju. I baš kao što je Hadži traumatizovan do granice zanemelosti, tako je i Kolja dehumanizovan do granice da izgubi sopstveni identitet dok ga pratvaraju u mašinu za ubijanje.

5 Wild

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Divljina” (“Wild”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 19.00 časova
Žanr: drama, biografski
Trajanje: 115 min.

Glavne uloge: Ris Viderspun (Reese Witherspoon), Lora Dern (Laura Dern), Gabi Hofman (Gaby Hoffmann)
Scenario: Nik Hornbi (Nick Hornby), Šeril Strejd (Cheryl Strayed), memoari “Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail”
Režija: Žan Mark Vale (Jean-Marc Vallee)

SINOPSIS

Vođena gubitkom voljene majke, raspadom braka i samodestruktivnim ponašanjem, Šeril Strejd donosi odluku da se vrati na pravi put i počne život ispočetka. Bez velikog iskustva, s teškim rancem ali i jakom voljom, Šeril zacrtava da prepešači Stazu pacifičkih vrhova, jednu od najdužih i najtežih staza u zemlji. Divljina snažno prikazuje strahove i zadovoljstva mlade žene koja se suprotstavlja svim teškoćama na putovanju koje je tera u ludilo, daje joj snagu i konačno je isceljuje.

6 Strangerland

Programska celina: Panorama
Naziv filma: “Zemlja stranaca” (“Strangerland”)
Zemlja porekla: Australija, Irska, 2014
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 22.00 časa
Žanr: drama, triler
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Nicole Kidman, Hugo Weaving, Joseph Fiennes
Scenario: Michael Kinirons, Fiona Seres
Režija: Kim Farrant

SINOPSIS

Porodica Parker doseljava se u autralijski pustinjski grad Netgari, koji se nalazi daleko od drugih urbanih centara. Supružnici Ketrin i Metju padaju u očaj kada otkriju da su njihovo dvoje dece Tomi i Lili, misteriozno nestali neposredno pre nego što je ogromna peščana oluja udarila grad. Predvođeni lokalnim policajcem, stanovnici grada se pridružuju potrazi, dok se grad Netgari guši u crvenoj prašini i tami. Dok temperatura raste, šanse da su deca preživela smanjuju se iz dana u dan. Ketrin i Metju naći će se na ivici provalije, boreći se za opstanak svoje dece i nadajući se da će uspeti da promene njihovu neizvesnu sudbinu.

Deo triler, deo psihološka drama, “Zemlja stranaca eksplodira” talentom i uverljivim tonom pripovedača – rediteljke Kim Farant, kojoj je ovo prvi dugometražni film.

7 What-We-Do-In-the-Shadows

Programska celina: Granice
Naziv filma: “Šta radimo sakriveni” (“What We Do in the Shadows”)
Zemlja porekla: Novi Zeland, SAD, 2014
Termin prikazivanja: subota, 7. mart, 23.59 časa
Žanr: drama
Trajanje: 86 min.

Glavne uloge: Taika Vaititi (Taika Waititi), Džemejn Klement (Jemaine Clement), Džonatan Bru (Jonathan Brugh)
Scenario: Taika Vaititi (Taika Waititi), Džemejn Klement (Jemaine Clement)
Režija: Taika Vaititi (Taika Waititi), Džemejn Klement (Jemaine Clement)

SINOPSIS

U ovom urnebesnom pseudodokumentarcu, reditelji koji su filmom “Flight of the Conchords” stekli reputaciju daleko izvan svog rodnog Novog Zelanda, pričaju nam detalje iz života savremenih vampira. Vijago (379 godina), Dikon (183), Vladislav (862) i Piter (8000 godina) održavaju bal u svojoj baroknoj kući u Velingtonu. Srećni su što mogu otvoreno i pomalo arogantno da pričaju o svojim bizarnim prohtevima. I kao u svakoj zajedničkoj kući, postoje i neki dogovori. Na primer, čiji je red da pere sudove koji su se nagomilali. Ali svake noći je vreme za žurku i obično su to vrlo krvava posla. Ekipa prati vampire na njihovoj turi po gradskim klubovima gde oni upoznaju nove ljude, prepiru se s vukodlacima i popunjavaju rezerve mladih devica.

Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 200 do 350 dinara u prodaji su od 7. februara samo na blagajnama ovih dvorana.

Koristan link:

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike