najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gravitacija 3D

Žanr: drama, triler, naučna fantastika, 3D
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge: Sandra Bulok (Sandra Bullock), Džordž Kluni (George Clooney), Ed Haris (Ed Harris)
Scenario: Alfonso Kuaron (Alfonso Cuaron), Džonas Kuaron (Jonas Cuaron)
Režija: Alfonso Kuaron (Alfonso Cuaron)

SINOPSIS
Sandra Bulok tumači lik dr Rajan Stoun na njenoj prvoj misiji u kosmos. Misiju predvodi iskusni astronaut Met Kovalski (Džordž Kluni). Na njihovom putu događa se velika katastrofa, njihova letilica bude uništena i njih dvoje ostaju potpuno sami da plutaju kroz mračan i neistražen prostor. Zaglušujuća tišina im otkriva da su izgubili svaku vezu sa Zemljom, a time i šansu da budu spaseni. Dok strah prerasta u paniku, svaki udah podrazumeva da se smanjuju i zalihe kiseonika, a jedini spas može da bude samo još dublje uvlačenje u zastrašujući beskraj.
O FILMU
Dobitnici Oskara, Sandra Bulok i Džordž Kluni, tumače glavne uloge u filmu "Gravitacija", koji gledaoce vodi na putovanje kroz neistražene i nezaboravne delove svemira. "Uvek sam bio zadivljen svemirom i imao sam želju da ga istražim", rekao je reditelj, producent i koscenarista filma Alfonso Kuaron. "Ima nešto mistično i romantično u ideji da se odvojite od Zemlje, a opet neshvatljivo je da budete negde gore kada je život ovde." Sandra Bulok, kojoj je pripala glavna ženska uloga, o radu na filmu kaže: "Mislila sam da astronauti žele da odu u svemir samo radi uzbuđenja i avanture. Međutim, kada sam razgovarala s njima, bila sam dirnuta njihovom ljubavlju prema tom svetu i mogućnosti da vide Zemlju iz druge perspektive. Neverovatno je shvatiti kako smo sićušni u odnosu na kosmos."
Njen partner u filmu, glumac Džordž Kluni, kaže da je on odrastao u vreme takmičenja u odlasku u svemir: "Ja sam dete tog doba. Uvek sam voleo ideju o istraživanju svemira i osećam strahopoštovanje prema ljudima koji se time bave." Na početku filma astronauti letilice Eksplorer nalaze se u mirnom delu iznad Zemljine atmosfere. Za razliku od kolege Meta Kovalskog (Džordž Kluni), koji s lakoćom lebdi u svemiru, dr Rajan Stoun (Sandra Bulok) oseća nelagodnost. Na drugoj strani Zemlje namerno uništavanje zastarelog satelita dovodi do kretanja oštrih komada koji se kotrljaju ka Eksploreru. Neizbežan sudar je katastrofalan. Kovalski i Stounova ostaju sami u svemiru, upućeni jedno na drugo, jer je sva komunikacija sa kontrolnim centrom izgubljena.
Kada je reditelj razmišljao o ženskom liku, znao je da to mora biti glumica koja će odgovoriti i na psihičke i na fizičke zahteve lika. To je video u Sandri Bulok, koja je uverljivo izrazila dr Rajan Stoun, ženu potpuno posvećenu zadatku. O svojoj ulozi astronauta početnika Sandra Bulok kaže: "Dok sam radila na liku, pitala sam se kako bih ja postupila da sam u njenoj situaciji. Shvatila sam da bih uradila isto." U posvećenosti poslu nije mogao da je omete ni kolega Met Kovalski, ali to će dovesti do tragičnih posledica. Dobar deo filma njen lik provodi sam u svemiru: "Nije lako za glumca da bude sam, bez interakcije s drugim čovekom. Sandra i ja smo dugo diskutovali o pronalaženju ravnoteže između onoga što bi ona rekla ili izrazila", rekao je reditelj. Sandra Bulok dodaje: "Ovo je priča o tome šta nas pokreće onda kada ne vidimo svetlo na kraju tunela".
Film "Gravitacija" je mešavina akcije i kompjuterske realizacije. Najvažnije u prenošenju osećaja bestežinskog stanja bilo je dobro uraditi nultu gravitaciju. Jednostavno rečeno, iako u tome ništa nije bilo jednostavno, autori nisu želeli da film podseća na naučnu fantastiku, već da realno prikažu kako bi izgledalo kada bi se čovek našao zarobljen u najsurovijem okruženju. "Želeli smo da se gledaoci osete kao da su usred tog putovanja", kaže reditelj Kuaron. Producenti napominju da je ovo jedan od najvećih izazova u koji su se upustili, a reditelj dodaje da je projekat skup različitih elemenata – od fotografije, zvuka do glume. "Želeli smo da publika učestvuje u tom iskustvu plutanja po prelepom, ali zastrašujućem prostoru."
O REŽISERU
Alfonso Kuaron (reditelj)
Meksički reditelj koji je režirao veliki broj priznatih filmova i tri puta bio nominovan za Oskara. Njegov debi – "Ljubav u doba histerije", otvorio mu je vrata Holivuda. Režirao je i filmove "Mala princeza", "Velika očekivanja", kao i popularan meksički film "I ja tebi kevu". Reditelj je i filmova "Hari Poter i zatvorenik iz Askabana" i "Potomci".
O GLUMCIMA
Sandra Bulok (dr Rajan Stoun)
Jedna je od najtraženijih američkih glumica. Godine 2010. osvojila je Oskara za film "Mrtav ugao". Veliku popularnost stekla je 1994. filmom "Brzina". Igrala je i u filmovima "Dok si ti spavao", "Dve nedelje za zaljubljivanje", "Vreme za ubijanje", "Uvek postoji nada", "Jako glasno i neverovatno blizu" i drugim.
Džordž Kluni (Met Kovalski)
Oskarom dvostruko nagrađivani glumac, kako za rad iza kamere (producent filma "Argo"), tako i za glumačko ostvarenje ("Sirijana"). U 2013. angažovan je u velikom broju projekata, a kao reditelj potpisuje film "The Monuments Men", koji će izaći krajem godine.
Oficijelni sajt

Premijera: 3. oktobar. 2013. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike