najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Igre gladi

Žanr: akcija, drama, naučna fantastika
Trajanje: 142 min.
Premisa: Svet će gledati!

Glavne uloge:Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence), Džoš Hačerson (Josh Hutcherson), Lijam Hensvort (Liam Hemsworth), Vudi Harelson (Woody Harrelson), Elizabet Benks (Elizabeth Banks), Leni Kravic (Lenny Kravitz), Stenli Tuči (Stanley Tucci), Donald Saderland (Donald Sutherland)
Scenario:Gari Ros (Gary Ross), Bili Rej (Billy Ray), Suzan Kolins (Suzanne Collins) – roman
Režija:Gari Ros (Gary Ross)

SINOPSIS
Svake godine u ruševinama bivše Severne Amerike glavni grad Panema prisiljava svaki od 12 okruga da pošalje dvoje tinejdžera – mladića i devojku, kao učesnike u takmičenju u Igrama gladi – do smrti. To je okrutna kazna za ustanke u prošlosti i stalna vladina taktika zastrašivanja. Šesnaestogodišnja Ketnis Everdin dobrovoljno se prijavljuje umesto svoje mlađe sestre Primrouz. Oslanja se na svoje izoštrene instinkte, a mentor joj je pijani bivši pobednik Hejmič Abernati.
O FILMU
Film "Igre gladi" režirao je Gari Ros, prema scenariju koji su napisali on, Suzana Kolins i Bili Rej. Istoimeni bestseler Suzane Kolins prvi je deo trilogije prodate u više od 26 miliona primeraka samo u SAD.
Šesnaestogodišnja Ketnis Everdin jedva da ima ikakve šanse da preživi "Igre gladi", čijih je 24 takmičara (nazivaju ih posvećenici) izvučeno lutrijom ili su volonteri. Povratka nema. Iz Okruga 12 stižu Ketnis i pekarev sin Pita Melark. Treba da se bore protiv mladih iz drugih, bogatijih okruga, koji se čitav život pripremaju za Igre. Dok se priprema i vežba, počinje da uviđa da se ne radi samo o tome da preživi, već da će morati da donosi teške odluke vezane za humanost, sigurnost, poverenje, kao i ljubav i život.
Ketnis nam donosi svoj pogled na događaje povezane s "Igrama gladi". Mračna sudbina rudareve ćerke pretvara je iz piona televizijskog prenosa u produhovljenu, požrtvovanu junakinju koja shvati da borbom ne štiti samo svoju porodicu. Ko god ju je video, morao je da se divi njenoj snazi, odlučnosti i srčanosti. Ovo je priča i o ličnom žrtvovanju, ljubavi i pitanju kuda ide naše društvo.
Kolinsova kaže da joj je kao inspiracija poslužio antički grčki mit o Tezeju, ali i njeno iskustvo posmatranja mešavine rijaliti TV i ratnih reportaža, tokom čega se pitala koliko ta mešavina stvarnog terora i zabave oblikuje budućnost društva. Tako je stvorena Ketnis Everdin, bačena u nasilnu, mitsku budućnost, gde se suočava s moralnim dilemama moći, nepravde i preživljavanja istovremeno otkrivajući ljubav, nezavisnost i svoj identitet.
Svoj uspeh knjiga "Igre gladi" može da zahvali identifikaciji čitalaca s Ketnis, a kad se pročulo da se prema njoj snima film, popularnost je počela da se širi poput požara u divljini. Kolinsova je napisala i sledeća dva romana: "Catching Fire" i "Mockingjay", zahvaljujući kojima je Panem postao carstvo zauvek nastanjeno u našoj mašti. Svima uključenima u produkciju ovog filma bilo je jednako stalo da očuvaju priču. Prioritet je bio pronaći reditelja koji može tehnički da oživi materijal, ali i emocionalno. Kad je Gari Ros došao na prvi sastanak u "Lajonsgejt", doneo je gomilu materijala, uključujući video snimak dece koja iskreno i strastveno govore o tome što im se u knjizi toliko sviđa.
O REŽISERU
Gari Ros (reditelj i koscenarista)
Četiri puta je bio nominovan za Oskara. Prvi scenario je napisao za "Big", u kojem glumi Tom Henks. Prvi film koji je režirao je "Pleasantville" iz 1998, a 2003. je napisao i režirao "Seabiscuit" (glume Tobi Magvajer, Džef Bridžiz i Kris Kuper), koji je bio nominovan za sedam Oskara. Nedavno je napisao i producirao animirani avanturistički "The Tale of Despereaux" na osnovu dečjeg romana.
O GLUMCIMA
Dženifer Lorens (Ketnis Everdin)
Nedavno je snimila film "The Silver Linings Playbook" (David O. Rasel, glume Bredli Kuper i Robert de Niro). U novije vreme snimila je i "Like Crazy", "House at the End of the Street", "X-Men: First Class" i "The Beaver". Za ulogu u "Winter’s Bone" bila je nominovana za Oskara i Zlatni globus 2011. godine. Glumila je i u filmu "The Burning Plain" sa Šarliz Teron i Kim Bejsinger. Na televiziji je tri sezone glumila u seriji "The Bill Engvall Show". Rodom je iz Luivila u Kentakiju, a od detinjstva glumi u lokalnim pozorištima.
Džoš Hačerson (Pita Melark)
Iako mu je 19 godina, već deset godina je jedan od boljih mladih glumaca Holivuda. Snimio je "Journey to the Center of the Earth", "Journey 2: Mysterious Island" (glume Majkl Kejn i Dvejn Džonson). Pored toga, glumio je u filmu Lize Čolodenko "The Kids are All Right", koji je dobio Oskara i brojne nagrade filmskih festivala (glume Anet Bening i Džulijan Mur), "The Vampire’s Assistant" (glume Džon S. Rajli i Salma Hajek), "Little Manhattan", "Zathura", "Kicking and Screaming" i "The Polar Express".
Vudi Harelson (Hejmič Abernati)
Bio je nominovan za Oskara za sporednu ulogu u filmu "The Messenger", a dobio je nominacije za Oskara, Zlatni globus i nagradu SAG-a za glavnu ulogu u kontroverznom filmu Miloša Formana "Narod protiv Larija Flinta". Možemo ga videti u glavnoj ulozi u filmu "Rampart" (glume Sigorni Viver, Stiv Bušemi, Ben Foster i Robin Rajt), "Seven Psychopaths" (Sem Rokvel, Kolin Farel i Kristofer Voken) i čuti u animiranom "Turkeys".
Glumio je i u "Friends with Benefits", "Zombieland", "2012", "No Country For Old Men", "A Scanner Darkly", "The Big White", "After The Sunset", "Play It To The Bone", "EDtv", "Wag The Dog", "Welcome To Sarajevo", "Kingpin", "Natural Born Killers", "Indecent Proposal" i "White Men Can’t Jump". Za ulogu u komičnoj seriji "Cheers" dobio je nagradu Emi 1988. godine, a nominaciju za Emi donelo mu je gostovanje u seriji "Frasier". Gostovao je i u seriji "Will and Grace". Godine 1999. režirao je svoju dramu "Furthest from the Sun" u pozorištu u Mineapolisu.
Leni Kravic (Sina)
Jedan je od najpoznatijih rok muzičara našeg vremena. Pored toga, bavi se pisanjem, produciranjem i glumom. Četiri puta je dobio nagradu Gremi za "Dig In", "Again", "American Woman" i "Fly Away". Godine 2005. osnovao je Kravitz Design Inc., kreativnu kompaniju koja za partnere ima ugledne firme kao što je Svarovski.
Oficijelni sajt

Premijera: 28. mart 2012. godine u bioskopu "Cineplexx" (Delta City)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar