U trendu

Poslednji kralj Škotske

Žanr: drama, istorijski, triler
Trajanje: 123 min.
Festivali i nagrade: Toronto, Zlatni globus, BAFTA, Oskar
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2006

Glavne uloge:

Forest Vitaker (Forest Whitaker), Džilijan Anderson (Gillian Anderson), Džems Makavoj (James McAvoy), Keri Vošington (Kerry Washington)

Scenario:Džeremi Brok (Jeremy Brock), Džajls Foden (Giles Foden) – roman
Režija:Kevin Makdonald (Kevin Macdonald)

SINOPSIS
Usled neverovatnog preokreta sudbine, Garigan, škotski doktor u mirovnoj misiji, upoznaje jednog od najsurovijih vladara, Idija Amina. Impresioniran doktorovom samouverenošću u jednom kriznom trenutku, predsednik Ugande, Idi Amin, imenuje Garigana za svog ličnog lekara i najbližeg savetnika. Iako je u početku polaskan i impresioniran svojom novom pozicijom, doktor uskoro postaje svestan Aminove surovosti. Strah i izdaja okružuju Garigana u njegovom pokušaju da se izvuče živ iz Ugande.
O FILMU
„Lično smatram da sam najmoćniji čovek na svetu“, Idi Amin.
To je trebalo da bude divlja avantura u dalekoj zemlji, ali kada je naivni mladi doktor stigao u Ugandu sedamdesetih godina – s nadom da će se zabaviti, sunčati i nekome pomoći – našao se na putu ka najmračnijem carstvu na zemlji: ljudskom srcu. Ovo je priča filma „Poslednji kralj Škotske“, trilera koji na ekranu oživljava Ugandu pod diktatorstvom Idija Amina.
Hrabro kombinujući činjenice i fikciju i zapanjujuće odslikavajući i svet današnjice, film predstavlja vrhunsko glumačko umeće Foresta Vitakera kao Amina i slika dva nezaboravna portreta: harizmatičnog vladara psihopate i svedoka koji konačno nalazi hrabrost da se suprotstavi. Sve počinje kada škotski lekar Nikolas Garigan (Džejms Makavoj), tek završivši studije medicine, odleće u Ugandu u potrazi za uzbuđenjem, romansom i zadovoljstvom koje daje pomaganje napaćenoj zemlji.
Ubrzo po dolasku pozvan je na mesto bizarne nesreće: Idi Amin, novi vođa zemlje, slupao je svoj maserati o bespomoćnu kravu. Smelo uzimajući haotičnu situaciju pod svoju kontrolu, Garigan impresionira Amina. Već opsednut škotskom istorijom i kulturom, Amin odmah zavoli Garigana i nudi mu položaj svog ličnog lekara. Ponuda je toliko neverovatna da doktor ne može da odbije. Tako počinje njegova odiseja unutar jedne od najužasnijih strahovlada Afrike.
U početku, Garigan je opčinjen Aminovom šarmantnom ličnošću i ambicioznim planovima za Ugandu, kao i njegovom strašću prema brzim kolima, lepim ženama i glamuroznim zabavama. Kako vreme prolazi, zaveden sopstvenom željom za moći, Garigan postaje diktatorov savetnik i desna ruka, prisustvujući sve strašnijim događajima – kidnapovanjima, ubistvima i užasima za koje bi se i sam mogao smatrati saučesnikom. Zatočen u moralnom ambisu Aminove ubilačke megalomanije, Garigan skoro gubi svoju dušu. Kada se konačno usudi da pokuša da zaustavi ludilo, moraće da se bori za opstanak.
Malo je imena u istoriji koja su prepoznatljiva kao Idi Amin. Pridružio se Hitleru, Staljinu, Mao Cedungu i Sadamu Huseinu kao jedan od diktatora koji nije poznavao ljudske granice. Ipak, Amin je bio jedinstven slučaj – nekadašnji bokser i vojnik koji se uzdigao ni iz čega, očarao naciju svojim ponosom i ličnošću i mnogima izgledao kao najveća nada odskora nezavisne Ugande da postane prava afrička nacija. Kada je došao na vlast državnim udarom 1971. protiv korumpiranog i prokomunističkog predsednika Miltona Obotea, dobio je široku podršku medija širom sveta – sve dok nije postalo jasno da bezobzirno ubija svoje neprijatelje i da gradi vlast oko svojih bizarnih apetita, mističnih „vizija“ i paranoičnih strahova.
Aminova opasna priroda izašla je na videlo kada se okrenuo ekstremnom nacionalizmu, proteravši iz zemlje 50.000 hiljada Azijaca, kad je najavljivao rat protiv susednih zemalja, pomogao PLO-u u otmici francuskog aviona i stvorio uslove za smrt ili nestanak stotina hiljada svojih sunarodnika. Izbeglice iz Ugande pričale su strašne priče o mučenjima, okrutnosti, čak se pričalo i o kanibalizmu u vrhu vlade.
Bio je potreban glumac izuzetne veštine da bi se uz ograničenje forme – trilera – prikazali svi Aminovi paradoksi. Producenti su od početka imali samo jednog čoveka na umu: Foresta Vitakera. On je bio u stanju da dočara Aminovu podeljenu ličnost, njegovu privlačnost i zlokobnost, toliko autentično da su mnogi na snimanju osetili jezu.
O REŽISERU
Kevin Makdonald (reditelj)
Prvi dugometražni film Kevina Makdonalda – „Jedan dan u septembru“, pogled na teroristički incident na Olimpijadi u Minhenu, dobio je Oskara za najbolji dokumentarac 2000. godine. Njegov drugi film, „Touching the void“, zasnovan na istinitoj priči o alpinisti koji se borio za život pod zastrašujućim okolnostima u peruanskim Andima, takođe je osvojio brojne nagrade, uključujući BAFTA nagradu za najbolji britanski film, i postao dokumentarac s najvećom zaradom u istoriji britanskog filma.
O GLUMCIMA
Forest Vitaker (Idi Amin)
Jedan je od najpotpunijih holivudskih glumaca, reditelja i producenata koji je pokazali svoj talenat u bezbroj zahtevnih i raznovrsnih uloga. Među njegovim filmovima su: „Fenomen“, „Vrste“, „Dim“, „Visoka moda“, „Vod“, „Dobro jutro, Vijetname“, „Boja novca“, „Lepi Džoni“, „Downtown“, „Dnevnik ubice“, „Telokradice“ i drugi. Kao reditelj, debitovao je filmom „Waiting to exhale“. Režirao je i film „Hope floats“ sa Sandrom Bulok.
Džejms Makavoj (Nikolas Garigan)
Poznat je širom sveta po ulozi Fauna u filmu „Letopisi Narnije: lav, veštica i ormar“. Pre „Narnije“, privukao je pažnju kao Leto Drugi u seriji „Deca Dine“, zasnovanoj na knjigama Frenka Herberta.
Igrao je glavnu ulogu u filmu Stivena Fraja „Bright young things“ uz Pitera O’Tula i Stokard Čening. Glumio je i uz Kirsten Danst, Pola Betanija i Sema Nila u romantičnoj komediji „Vimbldon“. Na televiziji se pojavio u nagrađivanoj mini-seriji „Band of brothers“ u produkciji Toma Henksa i Stivena Spilberga.
Oficijelni sajt:
The Last King of Scotland (2006)
Premijera: FEST 07

2 komentara
  1. Sima Kosić

    Film je fantastičan, vredi ga pogledati!

  2. Mladen Glišić

    Članak o ovom filmu je dobar, ali verovatno da bih o samom filmu mogao više da kažem kada bih ga prvo odgledao. Hvala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike