najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

R.I.P.D. – Panduri za mrtvake

Žanr: 3D, akcioni, avantura, komedija
Trajanje: 96 min.
Premisa: Štite naš svet dušu po dušu!

Glavne uloge: Džef Bridžiz (Jeff Bridges), Rajan Rejnolds (Ryan Reynolds), Kevin Bejkon (Kevin Bacon), Meri-Luiz Parker (Mary-Louise Parker), Stefani Sostak (Stephanie Szostak), Robert Neper (Robert Knepper), Džems Hong (James Hong), Marisa Miler (Marisa Miller)
Scenario: Fil Hej (Phil Hay), Mat Manfredi (Matt Manfredi)
Režija: Robert Šventke (Robert Schwentke)

SINOPSIS
Veteran Roj Pulsifer (Bridžiz) proveo je celu karijeru u ovoj legendarnoj policijskoj stanici, gde juri za monstruoznim dušama koje se pametno maskiraju u obične ljude. Njegova misija je da uhapsi i izvede pred lice pravde specijalnu grupu kriminalaca koja pokušava da izbegne Strašni sud tako što se krije među ljudima na Zemlji.
Detektiv pred kojim je bila sjajna karijera, Nik Voker (Rejnolds), biće dodeljen Roju kao pomoćnik. Novi partneri će morati da razotkriju plan uništenja života kakav smo dosad znali i da na čudesan način ponovo uspostave kosmičku ravnotežu, ili da gledaju kako kroz tunel do zagrobnog života pristižu besne duše u pogrešnom smeru.
O FILMU
Džef Bridžiz i Rajan Rejnolds imaju glavne uloge u natprirodnoj akcionoj avanturi "R.I.P.D. – Panduri za mrtvake". Oni igraju dvojicu policajaca koje posle smrti šalju u onostranu policijsku stanicu "za mrtvake" kako bi zaštitili naš svet od sve destruktivnije plejade stvorenja koja odbijaju da mirno pređu na drugu stranu.
Pre nego što je počeo da piše TV serije kao što su "24", "Mesto zločina – Njujork", Piter Lenkov je radio za izdavačku kuću Dark Horse Comics kao scenarista serijala stripova "R.I.P.D.". Prvi put su objavljeni 2003.
Još krajem devedesetih godina osnivač kuće, Majk Ričardson, čuo je ideju za strip o dvojici žestokih policajaca koji rade kao tim – i to s druge strane zakona i stvarnosti, i od tada čeka priliku da ovaj serijal nekako prenese na veliko platno. Tokom karijere na čelu kuće Dark Horse Comics Ričardson je sa svojim timom uspešno preneo na veliki ekran neke od njihovih najuspešnijih strip serijala: "Maska", "Hellboy" i "Hellboy 2: the Golden Army". Znao je koliko je teško izabrati pravi trenutak, jer za takvog izdavača je svako ekranizovanje jedinstvenog serijala i junaka strateški korak u pravom smislu. U poslednjih desetak godina postojalo je nekoliko različitih verzija scenarija i neke su bile na pragu ekranizacije.
Panduri za mrtvake traže mrtve među nama. Ti mrtvi su nekako izbegli sud, i jedini zadatak ovih policajaca je da ih vrate na drugu stranu kako bi se suočili sa svojom kaznom. Na višem nivou tu je i odnos između dva potpuno različita partnera koji čine tim poput nekih od najomiljenijih tandema u istoriji kinematografije, kao što su junaci filmova "48 sati u San Francisku", "Smrtonosno oružje" i drugi.
Možda i najbolji bostonski detektiv, Nik Voker (Rajan Rejnolds), plaća najveću kaznu jer je ubijen na dužnosti prilikom uobičajene racije. Kada pređe "na drugu stranu", dobija priliku da bira – da se suoči sa Sudom, ili da se vrati na ulice Bostona kao pripadnik Pandura za mrtvake, gde treba da odsluži rok od sto godina službe. Pošto ima veliku želju da se vrati i razotkrije svog ubicu i opet bude sa svojom ženom, Nik pristaje. Međutim, nije baš sve onako kako je on zamišljao.
Rajan Rejnolds je postao član ekipe filma još u ranoj fazi razvoja, i to čak i kao izvršni producent. "Dugo smo radili na scenariju dok nije došao do ove konačne verzije. Obožavam strip i mislim da naša priča prenosi samu suštinu. Imamo tragediju, ljubavnu priču, a sve je nekako obavijeno komedijom", rekao je Rejnolds.
Kada je Rejnolds postao poznat kao tumač jedne od dve glavne uloge, producenti su odlučili da režiser treba da bude Robert Šventke, koji je njihovu pažnju privukao svojim filmom "Red". Na radost svih uključenih u projekat, Džef Bridžiz je veliki fan ove priče i pristaje da igra šerifa Rojsifusa – Roja Palsifajera, koji služi već nekoliko tura u Pandurima za mrtvake. Nekada šerif na Divljem zapadu, on je iskusan policajac s pomalo nadmenim stavom. Iako je opet kauboj, posle filma "Čovek zvani hrabrost", ovde je ipak pomalo komičan i osećajan.
Bridžiz je sa svojim timom iz prikrajka pratio razvoj celokupnog projekta "Pandura za mrtvake", i kada je bio zadovoljan, to jest kada je zaista poželeo da baš on bude Roj, obratio se producentima i smatra se srećnim što je dobio ulogu.
Kada je tandem oformljen i kada je dobijen fenomenalni dvojac neobičnih partnera, tražio se i negativac, dostojan protivnik. Lik detektiva Hejsa, Vokerovog partnera u ovozemaljskoj policiji Bostona, tumači Kevin Bejkon. Detektiv Hejs izigrava naivnog partnera i brižnog prijatelja, a u stvarnosti je najveća pretnja s kojom su se Zemlja i svet živih ikad susreli.
Kada detektiv Voker ode "na onaj svet", prva osoba koju sreće je nadzornica koja ga upućuje u stanje stvari i objašnjava njegovu dalju ulogu i mogućnosti. Nju igra Meri-Luiz Parker. Iako se predstavlja kao neko ko je tu samo da uputi i objasni, ona ipak ima dobe veze sa "silama" i ispostavlja se da može mnogo više od toga da samo da dobre preporuke Niku Vokeru za trenutak kada i on bude izašao pred Sud. Takođe, ona ima i čudnu dugu vezu sa šerifom Rojem.
Zanimljivo je da se pripadnici Pandura za mrtvake u svetu živih vide kao potpuno drugačije osobe, tj. svoji avatari. Ne mogu ni da izgovore svoje pravo ime, posebno ne svojim dragim osobama, zbog kojih većina i pristaje da služi u ovom neobičnom odredu. Tako je šerif Roj u stvari zgodna plavuša koju igra Marisa Miler, a Voker je simpatični stari Kinez, Džems Hong. Nikovu ženu, koja na kraju ostaje "s ove strane", igra izuzetna mlada glumica Stefani Sostak.
Oficijelni sajt

Premijera: 18. jul 2013. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike