Snajperista

Žanr: akcija, biografski, drama
Trajanje: 132 min.

Glavne uloge:Bredli Kuper (Bradley Cooper), Siena Miler (Sienna Miller), Kyle Gallner
Scenario:Džejson Hal (Jason Hall), Kris Kajl (Chris Kyle) – knjiga, Scott McEwen (knjiga), James Defelice – knjiga
Režija:Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS

Film je baziran na istinitoj priči i prikazuje život američkog marinca Krisa Kajla, koji je poznat kao najprecizniji vojnik na obaraču. Njegova preciznost i snalažljivost spasla je brojne živote civila i saboraca. Međutim, zbog svoje reputacije, Kajl je na visokoj ceni i kod protivnika. Našavši se u misiji u Iraku, Kajl je ponovo osvetlao obraz američke vojske, ali po povratku kući shvata da rat nije mogao tako lako da ostavi za sobom…

O FILMU

„Snajperista“ je dugoočekivani film oskarovca Klinta Istvuda o najuspešnijem snajperisti u istoriji američke vojske, sa Bredlijem Kuperom u glavnoj ulozi. Kontroverzna ratna drama u režiji ovog kultnog američkog glumca i reditelja priča je o životu američkog marinca specijaliste Krisa Kajla (Bredli Kuper), zvanično najsmrtonosnijeg snajperiste u istoriji sa 160 potvrđenih ubistava. Film „Snajperista“ Klinta Istvuda nominovan je za šest Oskara (film, glavni glumac, montaža zvuka, scenario, montaža, miks zvuka) i osvojio je tri u prve tri nabrojane kategorije.

Zasnovan je na istinitoj priči i, premda je munjevitom brzinom postao najgledaniji ratni film u SAD do danas, podelio je javnost – dok jedni smatraju da je reč o slici i prilici istinskog patriotizma, drugi film kritikuju jer glorifikuje rat, ubijanje i američki šovinizam. – Najveća antiratna izjava koju jedan film može da ponudi jesu posledice ratnog konflikta na porodicu i borce kada se vrate civilnom životu – ističe Istvud, dodavši da u „Snajperisti“ nema nijednog političkog aspekta osim činjenice da se dobrim delom odvija u ratnim zonama.

Iako je režirao nekoliko ratnih filmova i glumio u više njih, autor naglašava da je „više golub nego jastreb“, pragmatični pacifista, a ne radikalni republikanac. Oštro se protivio ratovima u Iraku i Avganistanu jer je za života video i previše krvoprolića. Međutim, on smatra da je prilikom rada na „Snajperisti“ – adaptaciji Kajlovih memoara koju je preuzeo od Stivena Spilberga kada je ovaj odustao zbog malog budžeta – morao valjano da predstavi Kajlovu verziju događaja. To je podrazumevalo scene ubijanja iračkih žena i dece samoubica zarad spasavanja američkih vojnika. „Film pričamo iz ugla nekog ko je smatran američkim herojem. Imao je čvrsta uverenja o odbrani svoje zemlje i svojih sunarodnika i bilo je neophodno da se pridržavamo njegove filozofije“ – objašnjava reditelj.

Glumačku podelu predvodi Bredli Kuper koji je dva puta bio nominovan za Oskara za uloge u filmovima “Silver Linings Playbook” i “American Hustle”, u ostalim ulogama pojavljuju se Siena Miler, Džejk Mekdorman, Luk Grims i Kir ODonel. Oskarovac Klint Istvud snimio je priču o ovom sjajnom vojniku po scenariju Džejsona Hala, koji je baziran na autobiografiji Krisa Kajla. Autobiografija je bila bestseler i trinaest nedelja se nalkazila na listi najčitanijih knjiga Njujork Tajmsa.

Oficijelni sajt:

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike