Sveštenikova deca

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 93 min.
Originalni naziv: Svećenikova djeca
Zemlja porekla: Hrvatska, 2012

Glavne uloge: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Dražen Kun, Jadranka Đokić, Lazar Ristovski
Scenario: Mate Matišić
Režija: Vinko Brešan

SINOPSIS
Don Fabijan (Krešimir Mikić), mladi sveštenik na dalmatinskom ostrvu, počinje da buši zapakovane kondome da bi povećao natalitet u mestu. Zbog toga se udružuje s prostodušnim trafikantom (Nikša Butijer) i pomahnitalim apotekarom (Dražen Kun), pa zajedno, tajno, ukidaju svu kontracepciju na ostrvu. Posle početnih uspeha, mnogih porođaja i venčanja, stvari počinju da se komplikuju. Uskoro, na ostrvo dolazi biskup i sve postaje potpuno ludo.
O FILMU
"Sveštenikova deca" je hrvatski film iz 2012. godine koji je režirao poznati reditelj Vinko Brešan. Snimljen je prema istoimenom dramskom predlošku autora Mate Matišića, a glavne uloge u ovom filmu ostvarili su Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kun, Marija Škaričić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić.
Radnja filma prati mladog sveštenika koji dolazi na malo neimenovano dalmatinsko ostrvo na kojem se, u nadi da će povećati natalitet ovog izumirućeg mesta, udružuje s lokalnim prodavcem i apotekarom i s njima zajedno buši kondome i pušta ih u prodaju. Glavni likovi će se vremenom upuštati u sve bezobzirnije laži, špijuniranje i manipulisanje tuđim životima.
O REŽISERU
Vinko Brešan (reditelj)
Autor je najvećih hrvatskih filmskih hitova. Njegova komedija "Kako je počeo rat na mom otoku" bila je najgledaniji film u Hrvatskoj (preko 300.000 gledalaca), dok je njegov drugi film, "Maršal", pogledalo blizu 100.000 gledalaca. Treći filmski naslov – "Svjedoci", jedan je od međunarodno najpriznatijih hrvatskih filmova.
Premijera: 6. februara 2013. godine u beogradskom Domu sindikata u 20 časova

Ostavite komentar

Oznake