Tamno skeniranje

Žanr: naučna fantastika, rotoskopska animacija
Trajanje: 96 min.
Premisa: A šta to skener vidi?

Glavne uloge:Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Winona Ryder, Woody Harrelson, Rory Cochrane
Scenario:Philip K. Dick (novela), Richard Linklater
Režija:Richard Linklater

SINOPSIS

Vreme: ne tako daleko od sadašnjosti.
Mesto: predgrađe.
Radnja: uvrnuta, zabavna; priča o ljudima koji su navučeni na supstancu D i o vlasti koja uništava građane – njihova prava i međusobne odnose – uz izgovor da pokušava da ih spase. Robert Dauni Džunior, Vudi Harelson, Vinona Rajder i Rori Kokrejn čine rastrzanu grupu prijatelja koji sumnjaju jedni u druge i žive u strahu od špijuna. Kijanu Rivs igra špijuna koji je i jedan od njihovih prijatelja, dok njegova ličnost ne počne zaista da se cepa.

O FILMU

Šta skener vidi? Ono što je u glavi? Ono što je u srcu? Po noveli Filipa K. Dika, legendi naučne fantastike, koji je dao materijal i za „Istrebljivača“, „Totalni opoziv“ i „Suvišan izveštaj“, dolazi i „Tamno skeniranje“, ekranizovano u vidu grafičke novele režisera Ričarda Linklatera.

Kao i jedan od prethodnih Linklaterovih filmova „Waking Life“, i „Tamno skeniranje“ je snimljen sa živim glumcima, a animiran rotoskopskim procesom. Film je premijerno prikazan prošle godine, u Kanu, izvan zvanične konkurencije. Reč je o mračnoj priči o narkomaniji u kojoj je Dik prikazao stvarna iskustva zloupotrebe droga. Linklaterova ekranizacija trebalo je da mnogo ranije dospe u bioskope, ali je premijera odložena jer se odužio proces „rotoskopije“, kojim je već snimljen materijal pretvoren u animirani. Ova tehnologija vrlo je prikladna za priču koja, što je karakteristično za Dika, ruši sve granice između stvarnosti i iskrivljene percepcije.

Samu priču dosta je teško pratiti, budući da je reč o policajcu Fredu (Rivs) koji živi među narkomanima i pretvara se da je i sam diler droge pod imenom Bob Arktor (Bob Arctor). Svojim pretpostavljenima predaje izveštaje elektronski zamaskiran tako da ni oni ne znaju njegov stvarni identitet, a on dobija zadatak da prati upravo Boba Arktora, tj. sebe. Kako i sam uzima drogu da ne bi bio raskrinkan, pod uticajem nove i užasno jake droge njegova svest se deli i on zapada u pakao šizofrenije u kom više ni sam ne zna ko je.

U filmu glume mnoge zvezde koje su i same u stvarnosti imale problema sa zakonom zbog posedovanja i korišćenja zabranjenih supstanci – Vinona Rajder, Vudi Harelson i Robert Dauni Džunior. Dauni je prilikom kanske premijere filma izjavio u svom stilu da se za ulogu paranoičnog narkomana intenzivno pripremao proteklih 25 godina.

O SCENARISTI

Filip K. Dik (pisac novele)
Ridli Skot (Riddley Scott) je prvi ekranizovao fenomenalni Dikov roman „Sanjaju li androidi električne ovce“ („Do Androids Dream of Electric Sheep?“) u filmu „Istrebljivač“ („Blade Runner“). Glavnu ulogu u ovom filmu tumači Harison Ford. Osam godina kasnije, Pol Verhoven (Paul Verhoeven) nalazi inspiraciju u kratkoj Dikovoj priči „Nudimo vam sećanja naveliko“ („We Can Remember It For You Wholesale“) i pravi film „Potpuno sećanje“ („Total Recall“). Glavne uloge u filmu poverene su Arnoldu Švarcenegeru (Arnold Schwarzenegger) i Šeron Stoun (Sharon Stone).

Nakon toga se pojavljuje film Kristijana Djugaja (Christiana Duguay) – „Vrištavci“, tj. „Screamers“, sa Piterom Velerom (Peter Weller) u glavnoj ulozi. Ovaj film je napravljen po Dikovoj kratkoj priči „Second Variety“.

Pre nekoliko godina, u Holivudu je počela prava jagma za delima ovog pisca. Prvo se pojavio film „Uljez“ („Impostor“) Garija Fledera (Gary Fleder) sa Garijem Siniseom (Gary Sinise) i Medelin Stouv (Madeleine Stowe) u glavnim ulogama, a zatim i blokbaster „Suvišni izveštaj“ („Minority Report“) Stivena Spilberga (Steven Spielberg), sa Tomom Kruzom (Tom Cruise) i Kolinom Farelom (Colin Farell) u glavnim ulogama. Sledeća ekranizacija Dikovog dela (kratke priče iz 1953. godine) bila je film „Plata“ („Paycheck“), sa Benom Aflekom, Umom Turman (Uma Thurman) i Aronom Ekhartom (Aaron Eckhart) u glavnim ulogama. Režiju je potpisao Džon Vu (Johna Woo).

Filmografija Filipa K. Dika kao holivudskog scenariste:

 • „Blade Runner“ (1982) – roman: „Sanjaju li androidi električne ovce“ („Do Androids Dream of Electric Sheep?“)
 • „Total Recall“ (1990) – kratka priča: „Nudimo vam sećanja na rasprodaji“ („We Can Remember It For You Wholesale“)
 • „Screamers“ (1995) – kratka priča: „Second Variety“
 • „Impostor“ (2002) – priča: „Impostor“
 • „Minority Report“ (2002) – kratka priča
 • „Paycheck“ (2003) – kratka priča
 • „A Scanner Darkly“ (2006) – novela

O REŽISERU

Ričard Linklater (reditelj)
Rođen je 1960. godine u Hjustonu, Teksas. Filmografija: Fast Food Nation (2006), Bad News Bears (2005), Before Sunset (2004), The School of Rock (2003), Tape (2001), Waking Life (2001), The Newton Boys (1998), SubUrbia (1996), Before Sunrise (1995), Dazed and Confused (1993), Slacker (1991), It“s Impossible to Learn to Plow by Reading Books (1988), Woodshock (1985).

Oficijelni sajt:

 • A Scanner Darkly (2006)

  Na DVD-ju: januar 2007. godine

 • Napišite komentar

  Najnovije iz rubrike