najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ciklus filmova “U poseti Servantesu”

Ciklus filmova pod nazivom “U poseti Servantesu” počeće danas u Jugoslovenskoj kinoteci, a nastaviće se u Institutu Servantes projekcijom dokumentaraca, igranih filmova i televizijske serije koji stavljaju akcenat na život Migela de Servantesa, od čije smrti je prošlo 400 godina.

Ovaj filmski program teži da razotkrije neke od misterija koje prate Migela de Servantesa, kao i da prikaže savremenu vizuru kojom je film osvetlio važnost Servantesove biografije, navedeno je u saopštenju Instituta Servantes.

Migel de Servantes jedan je od pisaca koji su iziskivali najviše proučavanja, kako bi se razotkrilo ko je autor i do koje tačke je prisutan u svom maestralnom delu “Don Kihotu”.

Veliki je broj istraživanja koja su pokušala da prikažu neprilike koje su pratile pisca, ali i ingenioznost koja krasi njegov rad, koja je prevazišla okvire i samog romana.

Filmski ciklus “U poseti Servantesu” teži da skrene pažnju na samog autora i da rasvetli misterije koja ga okružuju, ali i da pokaže važnost koju je savremena kinematografija ukazala piščevoj biografiji. Ciklus počinje filmom “Migel i Vilijam” rediteljke Ines Paris o Servantesu i Šekspiru koji su umrli istog dana, ali su se i zaljubili u istu ženu, koja će pokušati da spoji talenat ova dva pisca kako bi zajedno napisali jedno delo.

Od 21. aprila do 17. maja u Institutu Servantes biće prikazivana serija “Servantesov život” iz 1981. godine koja obrađuje poslednje dane piščevog života.

U dokumentarnom filmu “Servantes i legenda o Don Kihotu” (2004), koji je na programu 22. aprila, grupa stručnjaka, među kojima su i nobelovci Ginter Gras, Žoze Saramago, Mario Vargas Ljosa i spisateljica sa Majorke Karme Rijera, renomirani naučnici, jedan psihoanalitičar i bivši premijer Španije Felipe Gonsales, objašnjavaju veliki značaj koji roman “Don Kihot” još uvek poseduje.

Za 6. maj najavljena je projekcija filma “Servantesove kokoške” (1983), koji se bazira na istoimenoj priči Ramona Sendera i bavi se likom Servantesove supruge, donje Kataline, kao i transformacijom kroz koju ona prolazi, na zaprepašćenje svog supruga.

Film “Don Kihotove ludosti” (2006) publika će moći da pogleda 13. maja. Reč je o igrano-dokumentarnom ostvarenju o sličnostima i razlikama između Servantesovog romana i njegovog života.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike