U trendu

Debakl rimejka „Ben Hura”

Rimejk istorijskog spektakla „Ben Hur” doživeo je debakl tokom premijernog vikenda prikazivanja u američkim bioskopima, u kojima holivudski producenti uglavnom očekuju najveću zaradu.

Blokbaster, budžeta 100 miliona dolara, koji su udruženim snagama realizovali holivudski studiji „Paramaunt” i MGM, zaradio je za prva četiri dana prikazivanja u 3.084 bioskopske sale samo 11,2 miliona dolara. Oči producenata sada su usmerene na ostala filmska tržišta sveta, gde se nadaju boljoj prođi filma koji je realizovan 57 godina posle čuvenog klasika Vilijama Vajlera. Međutim, i u drugim zemljama film ne nailazi na veliko interesovanje publike jer je zaradio 10,7 miliona dolara. U srpskim bioskopima film će biti prikazivan od 1. septembra.

Ni prve ocene kritičara nisu povoljne, a skoro svi se slažu u oceni da rimejk nije ponudio ništa novo. I nova verzija sadrži čuvenu scenu trke dvokolicama, koja je sada realizovana uz brojne kompjuterske, vizuelne efekte, ali ništa više od toga.

Novi „Ben Hur” režirao je rusko-kazahstanski reditelj Timur Bekmambetov, poznat ovdašnjoj publici po akcionim i spektakl filmovima „Noćna straža”, „Dnevna straža” i „Tražena” sa Andželinom Džoli. Judu ben Hura sada igra Džek Hjuston (33), zvezda TV serije „Carstvo poroka” i filma „Američka prevara”, Mesala je Tobi Kebel, oskarovac Morgan Frimen tumači Ilderim, Nazanin Bonijadi je Ester, dok je Rodrigo Santoro odigrao Isusa Hrista.

I u rimejku filma je prikazana priča o imućnom Jevrejinu Judi ben Huru iz Jerusalima za vreme rimske imperije u prvom veku nove ere, koji biva poslat u roblje nakon što ga je prijatelj iz detinjstva, rimski zapovednik Mesala, lažno optužio. Posle nekoliko godina, oni se ponovo sreću i to u čuvenoj trci dvokolica, u kojoj će Juda poraziti Mesalu i povratiti ugled koji mu je oduzet. Ali poraz koji je naneo Mesali, Judu ben Hura čini još nesrećnijim, pogotovu posle susreta sa Isusom Hristom jer shvata da je praštanje, a ne osveta, važniji put za kojim treba da traga.

Čuveni Vajlerov „Ben Hur”, prikazan 1959, realizovan je prema romanu „Ben Hur: priča o Hristu” Lua Volasa iz 1880. godine. Snimanje je trajalo neobično dugo za to vreme, tokom kog je preminuo producent filma Sem Zimbalist. Potrošeno je skoro 16 miliona dolara, mnogo više nego što je studio MGM planirao, što ga je dovelo do ivice bankrotstva. U filmu su igrali: Čarlton Heston, koji je imao 35 godina kada je tumačio lik Jude ben Hura, Stiven Bojd kao Mesala, Džek Hokins, Heja Hararit, Hju Grifit, Marta Skot, Keti O’Donel, Sem Džafi, Finli Kari, Frenk Tring, Klod Hiter…

Taj američki spektakl osvojio je četiri „Zlatna globusa” i čak 11 Oskara, u kategorijama: najbolji film, režija, glavna muška uloga (Čarlton Heston), sporedna muška uloga (Hju Grifit), fotografija, scenografija, kostim, zvuk, montaža, specijalni efekti (rađeni trikom ili maketama) i muzika, a jedino nije nagrađen za adaptirani scenario. Rekord po broju osvojenih statueta Američke filmske akademije „Ben Hur” je držao sve do 1998. godine kada je rekord izjednačio film „Titanik” Džejmsa Kamerona, a zatim i „Gospodar prstenova: povratak kralja” Pitera Džeksona 2004. godine.

Gledaoci ne žele rimejkove

Novi „Ben Hur” je samo poslednji u nizu filmova, nastavaka ili rimejkova starih holivudskih klasika, koji ovog leta nisu privukli publiku u bioskopske sale. Pre „Ben Hura” sličnu sudbinu doživeo je „Dan nezavisnosti: nova pretnja” (u SAD zaradio 102,7 miliona a u ostatku sveta 280,8 miliona dolara) i „Isterivači duhova” (u SAD inkasirao 124 miliona, a u ostatku sveta jedva 84,3 miliona dolara).

„Činilo se da će filmovi poput ’Isterivača duhova’, ’Dana nezavisnosti 2’ i ’Ben Hura’ izazvati veliko interesovanje publike ovog leta. Ali gledaoci su bili gotovo nedodirljivi, posebno kada je reč o rimejkovima”, ocenio je potpredsednik holivudskog studija „Paramaunt” Rob Mur.

(I. A, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike