U trendu

Deseti Španski metar od 21. maja do 1. juna

Deseto izdanje Festivala španskog filma „Španski metar“ biće održano od 21. maja do 1. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci, a posebna program biće organizovan u okviru Mikser festivala, najavio je danas Institut Servantes.

Biće predstavljeno više od 20 filmova iz Perua, Meksika, Argentine i Španije.

Festival će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci i Kulturnom centru Beograda, a nakon toga nastavlja svoj put u Novi Sad.

Ove godine poseban program biće organizovan u okviru Mikser festivala, a gost „Španskog metra“ biće glumica Ana Belen, kojoj će biti posvećen jedan segment manifestacije.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda od 25. maja do 1. juna biće prikazano 11 savremenih filmova na španskom jeziku.

Publika će imati priliku da pogleda ostvarenja „1898. Poslednji Filipinci“ reditelja Salvadora Kalva, „Početak vremena“ Bernarda Arelana, „Mlada“ Paule Ortiz, „Kasno je za osvetu“ Raula Arevala, „Guten Tag, Ramon“ Horhe Ramireza Suareza.

Na programu će biti i „Azul y no tan rosa“ Migela Ferarija, „Papiri na vetru“ Huana Taratuta, „Srećnih 140“ Gracie Kerehete, „Divna mladost“ Hajmea Rosalesa, „Četrdesete“ Bruna Ascenca, „Klime“ Enrike Perez.

Ovogodišnja počasna Goja nagrada, kojom se odaje priznanje onima koju su na poseban način obeležili filmsku umetnost u Španiji, pripala je Ani Belen, kao „simbolu različitih sfera – političke, muzičke, ali i filmske“.

Tim povodom Belan će biti gošća Beograda, a u Jugoslovenskoj kinoteci će od 21. do 24. maja biti priređen ciklus filmova koji će srpskoj publici predstaviti iz različitih vizura raznoliko, ali koherentno delo te umetnice.

U okviru Mikser festivala od 25. do 28. maja biće organizovan ciklus filmova „Zamišljena geografija“, koji je osmislio David Varela, a posvećen je migracionim kretanjima.

„Zamišljena geografija“ predstavlja putovanje kroz različite epizode – mnoge od njih dogodile su se upravo unutar geografskih granica Španije – otelotvorene u dokumentarnim filmovima španske produkcije koji se bave preispitivanjem informacija, ali i podstiču savremenike na razmišljanje o ljudima koji napuštaju domove u pokušaju da reše probleme preživljavanja ili u potrazi za boljim životom.

Publika će gledati ostvarenja: „Zabeleške o emigraciji“ (1960), „U tuđoj kući“ (2015), „Sliman“ (2013), „Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici“ (2015), „Daljina“ (2008), „Dnevnici s granice“ (2012), „Dnevnik gladi“ (2014).

„Španski metar“ nastao je 2008. godine kao filmska smotra koju organizuje Institut Servantes u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Kulturnim centrom Novog Sada, a danas je jedan od nezaobilaznih događaja iz oblasti filmskog stvaralaštva u celom regionu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike