U trendu

Iranski reditelj osvojio Oskara a bojkotovao ga zbog Trampa

Iranski film „Trgovački putnik“ proglašen je za najbolji strani film na ovogodišnjoj dodeli Oskara, ali režiser Ašgar Farhadi nije prisustvovao ceremoniji dodele nagrada u znak protesta zbog izvršne uredbe američkog predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja.

Farhadi, kojem je to drugi Oskar, prvobitno je najavio svoj dolazak na dodelu Oskara, ali nakon što je uvedena privremena zabrana putovanja, on je naveo da je bilo pitanje da li će mu biti dozvoljen ulazak u SAD.

U saopštenju koje je pročitano na 89. dodeli nagrada Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, Farhadi je rekao da nije prisustvovao ceremoniji u znak solidarnosti zbog Trampove politike nepoštovanja.

„Podela sveta na kategorije SAD i “naši neprijatelji“ izaziva strah – lukavo opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi ugrožavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su same bile žrtve agresije. Filmski stvaraoci mogu okrenuti svoje kamere kako bi zabeležili zajedničke ljudske kvalitete i razbili stereotipe različtih nacija i religija. Oni stvaraju empatiju između nas i drugih – empatiju koja nam je potrebna danas više nego ikada „, naveo je Farhadi u saopštenju.

Saopštenje iranskog reditelja pročitao je na svečanosti u Los Anđelesu američki inženjer i astronaut, rođen u Iranu, Anaušeh Ansari, preneo je AFP.

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif čestitao je na Tviteru Farhadiju na osvajanju Oskara, navodeći da je ponosan na filmsku ekipu i stav iskazan protiv Trampove uredbe.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike