Nezavisni Mik Džeger

Rok zvezda Mik Džeger (Mick Jagger) zvuči kao bilo koji drugi nezavisni filmski producent sa Sundance festivala dok govori o teškoćama za vreme snimanja svog poslednjeg filma “Enigma”, ostvarenja Jagged Films-a, koje je ujedno i prvo delo iz te produkcijske kuće osnovane još sredinom devedesetih.

Upitan u intervjuu pre premijere svog filma zašto se uopšte latio snimanja špijunskog trilera “Enigma”, frontmen Rolling Stones-a i suvlasnik produkcijske kuće Jagged Films (drugi suvlasnik je Viktorija Pirman [Victoria Pearman]), se našalio: “Zato što sam želeo da posvetim pet godina života produciranju jednog nezavisnog filma”.

Zatim je i objasnio: “Trebalo nam je dosta vremena da pronađemo dobar scenario i skupimo novac, kao i da uradimo sve ostalo što ide uz pravljenje filma”. Kao koproducent ovog ostvarenja se, zajedno sa vlasnicima Jagged Films-a, pojavljuje i Lorne Majkls (Lorne Michaels).

U filmu “Enigma” pojavljuju se poznata imena, kao što su Daugrej Skot (Dougray Scott), Kejt Vinslet (Kate Winslet), Džeremi Nordam (Jeremy Northam) i Safron Barous (Saffron Burrows). Film je romantična priča smeštena u vreme Drugog svetskog rata među britanske razbijače nemačkih šifri. Reditelj filma je filmski veteran Majkl Eptid (Michael Apted), čiji je poslednji veliki hit James Bond spektakl “The World Is Not Enough”.

Interesantno je da je projekat započet kao studijski film, ali su producenti onda shvatili da bi trebalo da ga produciraju nezavisno, kako ih izvori novca ne bi usmeravali u oblikovanju priče.

Povodom svega ovoga, na Sundance-u se podigla poprilična prašina, jer mladim i neafirmisanim filmskim stvaraocima, kojima je Sundance prevashodno i namenjen, nije baš najjasnije kako se film iza kojeg stoji toliko slavnih (i bogatih) imena može uvrstiti u nezavisnu produkciju.

Džeger, što se toga tiče, na stvari gleda ovako: “Nisu više samo nepoznati filmski autori oni koji donose svoje filmove ovamo. Naš ima velika imena iza sebe, ali to je ipak nezavisni film. Ovaj film nema distributera niti je proizveden u velikom studiju. Snimljen je nezavisnim novcem u Velikoj Britaniji, sa britanskim glumcima. Dakle, bez američkih zvezda. Zato i spada na Sundance”.

U prilog svojim tvrdnjama Džeger dodaje: “Očigledno je da ćemo [poput svih drugih učesnika Sundance-a] morati da nađemo ‘kupce’, ali biće zanimljivo videti ko će u filmskoj industriji pomisliti kako je ovo interesantan film, a ko će reći ‘Ne, mi ne možemo sa ovim na tržište’. ‘Enigma’ je intelektualan film”.

Džegerova kuća ima velike planove: nameravaju da proizvedu romantičnu dramu o engleskom pesniku Dilanu Tomasu i njegovoj ženi, kao i film po scenariju koji je Džeger napisao zajedno sa Martinom Skorsezeom (Martin Scorcese) o dvojici partnera iz muzičkog biznisa čije karijere obuhvataju vreme od šezdesetih godina do danas.

Slavni pevač najavljuje da ima nameru i da zaigra u filmovima iz sopstvene produkcije. Poslednji u nizu filmova u kojima se pojavljuje je “Elysian Fields” (iliti “Jelisejska polja”), koji će se pojaviti do kraja ove godine, a u kom igra zajedno sa Endijem Garsijom (Andy Garcia).

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike