Sve prave ljubavi su tužne

Sviraj to ponovo, Sem.

Američki filmski institut počeo je još pre više godina da sastavlja godišnje liste najboljih filmova u različitim žanrovima. Lista najlepših ljubavnih filmova pravi se na osnovu glasova preko 1.800 filmskih radnika (režisera, glumaca, vlasnika studija, kritičara), a konačna lista formira se od filmova koji su dobili najveći broj glasova među 400 nominovanih.

Iako žanrovski identični, filmovi u ovoj oblasti veoma su različiti u pogledu tema i događaja. Stoga su finalisti varirali od „bezbrižnih“ filmova tipa „Kad je Hari sreo Seli“ („When Harry Met Sally“, 25. mesto), pa sve do tragičnih ljubavi oličenih u filmovima „Orkanski visovi“ („Wuthering Heights“, 15. mesto) i „Titanik“ („Titanic“, 37. mesto).

Veliki broj filmova koji su se našli na konačnoj listi završava se tužno, čak tragično. Među prvih deset filmova samo u dva filma ljubavnici nastavljaju život zajedno, zauvek srećni. Setimo se samo Hičkokovog filma „Vrtoglavica“ („Vertigo“, 18. mesto) i Džejmsa Stjuarta (James Stewart), koji je čak dva puta morao da gleda kako njegova voljena Kim Novak (Kim Novak) pada sa tornja. Film „King Kong“ („King Kong“, 24. mesto) završava se smrću velikog gorile, a ljubavnici iz filma „Boni i Klajd“ („Bonnie and Clyde“, 65. mesto) završavaju zajedno – izrešetani. „Engleski pacijent“ („The English Patient“, 56. mesto) završava se scenom sa njom mrtvom u pustinjskoj pećini i njim emocionalno osakaćenim za ceo život. I film „Harold i Mod“ („Harold and Maude“, 69. mesto) završava se sa tužnom slikom ljubavnika koji ostaje bez svoje drage.

Vratićemo se na Polaka, koji je zaključio da ljubavna priča koja se završava srećnim krajem ne odjekuje u mislima kao ona sa tužnim. Čini se da je to univerzalna istina, od grčkih tragedija (setimo se samo Evripidove Fedre u „Hipolitu“), preko Šekspira (nesrećni Romeo i Julija), Tolstojeve Ane Karenjine, pa sve do današnjih dana. Stoga su i mnogi ljubavni filmovi pričali priču o neostvarljivosti velikih ljubavi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike