najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Variety: Na Mirjanu Karanović treba obratiti pažnju

Prestižni magazin “Variety” u svom novom izdanju uvrstio je našu glumicu, a od skoro i rediteljku, Mirjanu Karanović među 10 evropskih autorki na koje treba obratiti pažnju.

“Variety” pravi slične izbore već neko vreme na raznim festivalima, a ovaj izbor se desio povodom ovogodišnjeg izdanja Sidnejskog filmskog festivala na kojem je Mirjana Karanović bila gošća prethodnog vikenda, sa filmom “Dobra žena”.

Ovaj list navodi da je Karanović ikona jugoslovenskog filma i da je nakon raspada te zemlje nastavila da sarađuje sa rediteljima iz svih delova bivše Jugoslavije, ostvarujući hrabre i značajne uloge poput silovane majke iz Bosne u filmu “Grbavica” Jasmile Žbanić i hrvatske udovice u ostvarenju “Svjedoci” Vinka Brešana.

Autor teksta u prestižnom listu podseća i da je 2008. godine Fond “Maja Maršićević – Tasić” prepoznao njen rad i dodelio joj je nagradu “Osvajanje slobode” za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije.

“Dobra žena” je u Australiji imala dve projekcije, a bogat festivalski život filma se nastavlja i tokom leta.

Krajem juna “Dobra žena” će biti prikazana na internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi, a početkom jula u Karlovim Varima.

Odmah potom Karanović se vraća u Srbiju, na 45. izdanje Sofesta, koje će svečano otvoriti 5. jula.

Film “Dobra žena” od početka godine niže uspehe na festivalima širom sveta, a ne izostaje ni podrška kritičara i javnosti. Posebno se ističe sjajan talent Karanovićeve koja se prvi put odvažila da stane i iza kamere. Ona potpisuje i scenario za svoj rediteljski debi, a u razvijanju priče su učestvovali i reditelji Stevan Filipović i Darko Lungulov.

Karanović tumači glavnu ulogu u filmu, a uz nju igraju Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković.

Svetska premijera održana je na prestižnom Sandens festivalu, a zatim je prikazan i na festivalima u Geteborgu i Klivlendu, dok je srpska premijera bila na 44. Festu.

Publika je film nagradila burnim ovacijama, žiri je Karanovićevu nagradio za najbolju žensku ulogu, a uručena joj je i Politikina nagrada “Milutin Čolić” za najbolje ostvarenje u nacionalnoj selekciji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike