U trendu

Aplauzi u Palati Grande

U ritmu Latino džez muzike iz dugometražnog filma „Kale 54“ španskog reditelja Fernanda Truebe završen je najstariji evropski filmski festival. Tome je prethodila svečana dodela nagrada u Palati Grande. 57. put Venecija je deset dana živela za film okupivši mnoga svetska imena iz oblasti filmskog stvaralaštva (Miloš Forman i Klod Šabrol kao predsednik i član žirija, Klint Istvud, Šeron Stoun, Rod Stajger…). I na kraju, ono što se retko događa na festivalima dogodilo se u Veneciji. Odluke i mišljenja žirija našli su apsolutnu potvrdu u ukusu publike i većine kritičara.

U zvaničnoj konkurenciji našlo se 20 filmova. Najveće priznanje „Zlatni lav“ pripalo je sasvim zasluženo iranskom reditenju Džaferu Panahiju za izuzetan neorealistički film „Krug“. Osim glavne, ovaj film je dobio i niz neoficijelnih nagrada (međunarodnog žirija kritike, nagrada UNICEF-a…).

Nagradu Gran pri dobio je film „Pre nego što padne noć“ američkog reditelja Džulijana Šnabela. On predstavlja biografiju slavnog kubanskog pisca-emigranta Renalda Arenasa koga u filmu kreativno i nadahnuto tumači španski glumac Havijer Bardem. Ova izuzetna uloga proglašena je najboljom muškom ulogom na festivalu i glumcu donela Pehar „Volpi“.

Specijalna nagrada žirija za najbolju režiju pripala je indijskom reditelju Budnadebu Gupti za film „Utara“. To je prelepa i dirljiva priča o prijateljstvu i ljubavi u dalekim krajevima Bengala, Balarama i Nimaia.

Film „Stotinu stepenica“ imao je, po odluci žirija, najbolji scenario. Autori su Klaudio Fava, Monika Zapeli i Marko Tulio Đordana (takođe režiser). Priča se događa u sicilijanskom selu gde sto stepenica odvaja kuću glavnog junaka Pepina od kuće lokalnog mafijaškog bosa.

Nagradu za najbolju žensku ulogu Pehar „Volpi“ osvojila je glumica Rouz Birn. Igrala je sedamnaestogodišnju Bi Dži u jednom od najlepših filmova „Boginja 1967“ (režija Klare Lou).

Reditelj Barbet Šreder dobitnik je, takođe zaslužene, nagrade „Zlatna medalja“. Njegov film „Gospa, zaštitnica ubica“ posvećen je Kolumbiji, zemlji Šrederovog najranijeg detinjstva (danas zemlji droge, opasnosti i kriminala).

U znak sećanja na slavnog italijanskog glumca Marčela Mastrojanija tradicionalno se dodeljuje nagrada najboljem mladom glumcu. Publika je, u znak poštovanja i sećanja na slavnog glumca, na nogama dočekala uručenje ove nagrade šesnaestogodišnjoj irskoj glumici Megan Berns (film „Lijam“ britanskog reditelja Stivena Frirsa). Nagradu je uručio američki glumac starije generacije Rod Stajger.

Odluku o najboljem debitantskom filmu donosi poseban žiri. Ove godine predsednik tog žirija bio je kanadski reditelj Atom Egojan a jedna od članica žirija Kjara Mastrojani. Po njihovoj odluci ta nagrada pripala je francuskom reditelju Abdelu Kečišeu za film „La faute a Voltaire“.

Celokupnom organizacijom i kvalitetnom selekcijom filmova festival je opravdao svoj renome. Širokoj publici, koja nije imala prilike da u toj filmskoj groznici učestvuje, ostaje uteha da će deo tog sjaja otkriti u bioskopskim dvoranama širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.