U trendu

Bašta fest od 4. do 7. jula u bajinoj Bašti

BEOGRAD – Internacionalni festival kratkog igranog filma „Bašta fest“, šesti po redu, biće održan od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti.

Selektor festivala Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Majom Šušom, izabrao je za takmičarski program 24 filmova iz 18 zemalja, od toga četiri domaća.

Publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, BiH, Danske, Švedske, Poljske, Austrije, Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grčke, Italije, Irana, Holandije i Islanda, a ono na šta je tim festivala naročito ponosan je to što sedam rediteljki potpisuje filmove, kao i da je pet naslova iz regiona.

„Bašta fest“ se svake godine tradicionalno zatvara filmovima domaćih mladih autora, a ovoga puta to je debitantsko dugometražno ostvarenje mladog reditelja Raška Miljkovića „Zlogonje“.

Pored glavnog takmičarskog, edukativnog, muzičkog i dečjeg programa, u okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja, uz podršku Filmskog centra Srbije, uvodi se novi „Industry program“ u formi besplatne radionice za prezentaciju projekta mladih filmskih reditelj iz Srbije.

Mentorka programa je scenaristkinja i producentkinja Mina Đukić, a autor najboljeg projekta biće nagrađen sa 500 evra za početak rada na svom ostvarenju.

Nagrade „Bašta festa“ dodeljuju se za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), za najbolji scenario (Zlatna inspiracija) i za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija).

Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, „Bašta fest“ dodeljuje i nagradu „Baš ta čast“, pojedincu ili inicijativi koju smatra značajnom.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film.

Tokom protekih pet godina „Bašta fest“ je postao tačka susreta studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Milan Marić, Slaven Došlo i Marko Janketić.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.