U trendu

Beogradska promocija „čarobne“ knjige „Ja sam Akiko“

BEOGRAD – Ko večeras nije bio na promociji knjige „Ja sam Akiko“ Stefana Mitića – Tićmija, u Delfi kafeu u SKC-u, propustio je da prisustvuje „rađanju“ nove literarne zvezde književnosti za decu i mlade koja nam je stigla iz Leskovca.

Pored autora i PR menadžera „Lagune“ Tanje Vučković koja je knjigu nazvala „čarobnom“ o tom romanu „o devojčici koja ne voli granice“ govorili su dvoje njegovih kolega po peru Jelica Greganović i Branko Stevanović kao i najbolji ilustrator knjiga za decu i mlade Dobrosav Bob Živković.

Promoteri su se nadmetali ko će lepše i tačnije govoriti o knjizi koja se pojavila 21. juna, bez medijske podrške je postala bestseler i sada je već dobila drugo izdanje čiji je tiraž 2.000 primeraka.

Ako se uzme u obzir da je knjiga prvi prozni naslov jednog pesnika -Tićmija – rođenog 1992 u Leskovcu, koga znaju samo njegovi vršnjaci iz južne Srbije i drugari koji su sa njime studirali na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i za koga se čulo da je prva osoba koja je prevela poeziju na znakovni jezik za gluve i nagluve, a iza sebe ima samo jednu knjigu poezije „U’vatile me lutke“ štampanu 2015. godine, ona je ova priča o tiražu pravo čudo.

U Nišu kažu za Tićmu da je „najbolji difovac među pesnicima i najbolji pesnik među difovcima“, a sada će biti poznat u celoj zemlji kao autor „Ja sam Akiko“ koju je Jelica Greganović kratko nazvala „pesmom“.

Takođe pisac za decu i mlade pesnik Branko Stevanović je knjigu i njenog autora dočekao rečima „konačno smo dobili naslednika Duška Radovića, Mike Antića i Igora Kolareva“.

Jelica Greganović nije propustila da prepunom kafeu mladih (studenti, srednjoškolci i poneko mlađeg uzrasta) ne ispriča da je žiri za nagradu koja nosi ime Tanje Petrović i dodeljuje je fonadacija, koju su osnovale njene kolege poslenici u kulturi dodelio Tićmi to priznanje kada je saznao da je on sa svojim drugarima osnovao neprofitni klub „Ančiki-OKAN“ u naselju Ančiki i od propale kućice napravio besplatnu biblioteku koja ima više od 5.000 knjiga.

Tako je ova grupa mladih entuzijasta dospela u rubriku „heroji nedelje“ u emisiji Olivere Kovačević na RTS-u.

Vučkovićeva se dosetila da obavesti publiku da je knjiga „Ja sam Akiko“ ovoga leta u Herceg Novom proglašena i za Dečju knjigu godine Međunarodnog festivala „Trg od knjige“.

„Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput „Malog Princa“, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman ‘Ja sam Akiko’ ulazi u niz ostvarenja koja će decenijama biti naši sagovornici“, konsttaovala je Tanja Vučković.
Svi promoteri su se složili da je „ovo delo za malu i veliku decu, knjiga za sva vremena i sve generacije, da je i vedra i tužna i da ju je autor gradio između smeha i suza“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.