U trendu

Biseri NM i arhivski filmovi na bioskopskom platnu

BEOGRAD – U cilju spajanja umetnosti s modernim tehnologijama i promocije kulturnog nasleđa na inovativan način, u Kombank dvorani pokrenut je projekat „Digitalna istorija“ koji podrazumeva predstavljanje digitalizovane baze umetničkih dela Narodnog muzeja, kao i fragmenata filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti pre početka svake filmske projekcije.

„Digitalna istorija“ proizvod je zajedničke kulturne misije Kombank dvorane, Jugoslovenske kinoteka, Filmskih novosti i Narodnog muzeja, podržane od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Projekat je koncipiran tako da će pre filmskih projekcija na bioskopskom platnu biti predstavljeno jedno digitalno restaurirano filmsko ili digitalizovano umetničko delo praćeno pričom naratora ili u izvornom tonskom zapisu, što ima za cilj da delo približi posmatraču i edukuje publiku o istoriji, srpskom kulturnom nasleđu i savremenom stvaralaštvu.

To je nastavak projekta „Muzej na minut“, u okviru koga je publika pre filmskih projekcija imala priliku da vidi dela iz Narodnog muzeja, a sada je to obogaćeno arhivskom građom koju čuvaju Kinoteka i Filmske novosti.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković je na današnjoj prezentaciji projekta, na dan kada je pre 62 godina otvorena Dvorana Doma sindikata (danas Kombank dvorana), rekao da će mladi, koji najčešće posećuju bioskop, sada moći da se edukuju i zainteresuju za kulturnu baštinu, ali i upoznaju sa institucijama koje su čuvari tog nasleđa.

Prvih nekoliko sedmica publika će pre filmskih projekcija videti kratke filmove o nastanku, trajanju i uspesima Jugoslovenske kinoteke koja obeležava 70 godina rada.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić to vidi kao priliku da se najšira javnost upozna s delatnošću institucija koje čuvaju dragoceno kulturno nasleđe, ali i zainteresuju se za istoriju, pronađu inspiraciju u njoj i slikama koje svedoče o životu u Srbiji.

I direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić pozdravio je projekat koji spaja istoriju i savremene tehnologije i pokazuje mladima šta sve imaju arhivi kao čuvari sećanja.

Pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković istakao je da ono što čuvaju Kinoteka, Filmske novosti i Narodni muzej predstavlja nešto najdragocenije što Srbija ima i da je zahvaljujući digitalizaciji to sada dostupno najširoj publici.

Kultura i umetnost nisu više, kako je primetio, eksponati koji stoje na policama muzeja ili se gledaju u knjigama, već će sada, putem bioskopske mreže, doći do svih građana koji će se upoznati s bogatim kulturnim nasleđem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.