U trendu

Bora Dugić i Gopan Bregović na festivalu Panonika u Poljskoj

BEOGRAD – Bora Dugić, Bojana Nikolić, Goran Bregović i Stefan Mladenović nastupaće ovog vikenda na Festivalu „Panonika“ u Poljskoj u etno selu nadomak grada Stari Sać, saopštio je edukativni centar Balkansko kulturno nasleđe.

Na Festivalu Panonika u Poljskoj nastupiće prestižni umetnici iz Srbije predstavljajući svoju kulturu i tradiciju.

Kako se navodi među učesnicima će biti i Bora Dugić, najistaknutiji svetski umetnik na drevnom instrumentu fruli, koji je svojim istančanim ukusom, emocijama, osećajem za frazu i izuzetnoj izvođačkoj tehnici obišao Zemljinu kuglu i svetu pokazao jedinstven zvuk srpske frule.

Uz Dugića, 31. avgusta nastupiće i Bojana Nikolić, doktorand etnomuzikologije, koja se bavi očuvanjem kulturne narodne baštine u oblasti srpskog i balkanskog pevanja, a ujedno i prva koja je objedinila etnomuzikološko, naučno i praktično znanje i predaje pevanje sa prostora Balkana.

Bojana Nikolić se od svoje 14. godine profesionalno bavi pevanjem i bila je učesnik na mnogim svetskim festivalima i imala priliku da sarađuje sa najeminentnijim svetskim stručnjacima iz oblasti tradicionalnog pevanja. Ona, takođe, aktivno radi na digitalizaciji etnomuzikološke građe.

U Poljskoj će nastupiti i pobednik srpskog sabora trubača u Guči Stefan Mladenović, a celokupan nastup pomenutih ambasadora Srbije biće uokviren koncertom Gorana Bregovića.

Uloga istaknutih umetnika, ne samo na ovom festivalu, jeste promovisanje srpske tradicije i kulture, pesme, instrumenata i svega ostalog što nematerijalno nasleđe Srba i prostora Balkana sa sobom nosi, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Panonika festival više od festivala, jer pored predstavnika zemalja učesnika, tokom tih dana oživi čuveno festivalsko selo, pošto Panonika pre svega predstavlja mesto za upoznavanje i proslavu kao i živi kontakt između svih učesnika, razmenu iskustva i prenošenje narodne tradicije različitih kultura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.