U trendu

Dani Evrope u 11 gradova Srbije od 9. do 30. maja

BEOGRAD – Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa DAH Teatrom iz Beograda, a povodom Dana Evrope 9. maja priprema umetnički karavan “Evropa je ovde” u 11 gradova Srbije.

Umetnički programi će se odvijati tokom celog maja, a u junu DAH teatar proslavlja značajan jubilej 30 godina postojanja i uspešnog rada u oblasti kulture i savremenog stvaralaštva na domaćem i međunarodnom nivou.

Obiman program smotre će početi u nedelju, 9. maja u podne i trajaće do 18 sati, a vrata će biti postavljena u Knez Mihajlovoj ulici ispred španskog Instituta Servantes.

Umetnici se menjaju na svakih sat vremena, tako da će publika tokom dana kroz vrata moći da zaviri u različite EU gradove.

Kulturni događaji će se odigrati u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Vršcu, Pirotu, Valjevu, Užicu, Negotinu, Kragujevacu i Kraljevu od 9. do 30. maja.

Učestvovaće umetnici i umetničke trupe iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije i Rumunije.

Na svim gradskim trgovima pojaviće se „vrata“ iza kojih publiku čekaju umetnici iz evropskih gradova.

Dan Evrope svake godine slavi mir i jedinstvo u Evropi i tim datumom se obeležava godišnjica istorijske Šumanove deklaracije.

Na govoru u Parizu 1950. godine Robert Šuman, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, izneo je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među evropskim narodima učinio nezamislivim.

Tim povodom u okviru programa “Evropa je ovde” DAH Teatar koordiniše i realizuje umetnički program koji na kreativan način otvara vrata za komunikacju sa evropskim gradovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.