U trendu

„Dani ruskog filma” u Jugoslovenskoj kinoteci

BEOGRAD – Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je danas na konferenciji za novinare povodom manifestacije „Dani ruskog filma 2019” u Ruskom domu, koja će se od danas do 27. oktobra održavati u Jugoslovenskoj kinoteci, da je saradnja sa Ambasadom Rusije i Ruskim domom na visokom nivou što se vidi po velikom broju kulturih manifestacija koje se održavaju u Beogradu.

„Mi sarađujemo i sa drugim ruskim organizacijama koje deluju u našem gradu, među kojima je Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda i mi se trudimo da kulturna ponuda bude što bolja. Ovog vikenda smo imali i koncert hora ‘Aleksandrov’ a predstojeći festival će biti nešto posebno i zahvaljujem se Savezu kinamatografa Ruske Federacije koji se angažovao oko organizacije a nama je bilo veliko zadovoljstvo da ugostimo ovaj festival“, rekao je Mladenović.

On se zahvalio Jugoslovenskoj kinoteci koja je po drugi put domaćin ovog festivala.

Prvi savetnik Ambasade Rusije u Srbiji Aleksandar Konanihin izrazio je zadovoljstvo reakcijom građana Beograda na kulturne projekte koji se realizuju u našem glavnom gradu.

„Naši odnosi u svim oblastima doživljavaju jednu vrstu renesanse. Naši politički kontakti se veoma dobri što se pozitivno odražava i na ekonomske odnose na čemu želim da se zahvalim srpskom rukovodstvu, predsedniku Aleksandru Vučiću i Gradu Beogradu. Veoma nam se sviđa ideja da Beograd postane kulturna prestonica Balkana i mi se u svom radu upravo rukovodimo tom činjenicom, pozivajući najkvalitetnije umetnike da gostuju u Beogradu“,rekao je Konanihin.

Članica Međunarodne federacije filmske štampe i glavni urednik žurnala „KinoReporter” Marija Lemeševa istakla je da će na festivalu biti prikazani najbolji žanrovski filmovi koji su osvojili brojne nagrade.

Među njima su drame, melodrame, ratni i porodični filmovi, komedije i animirani filmovi.

Na manifestaciji „Dani ruskog filma 2019” biće predstavljeno sedam savremenih ruskih filmova, a publika će imati priliku i da se upozna sa filmskim stvaraocima i glumcima koji će predstaviti svoje filmove, među kojima su Miloš Biković, Petar Zekavica, Ana Isajeva i drugi.

Filmski forum održava se uz učešće Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda a festival će biti realizovan u organizaciji producentske kompanije „Sinemarus”.

Ulaz na sve projekcije biće besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.