U trendu

„Dositej Obradović” za životno delo dr Svetomiru Bojaninu

BEOGRAD -Nagrada „Dositej Obradović” za životno delo za 2019. godinu dodeljena je prof. dr Svetomiru Bojaninu, saopštio je žiri koji je odluku da se ovo priznanje dodeli našem vodećem dečijem psihijatru, lekaru, pedagogu, etičaru, humanist… doneo jednoglasno.
„Laureat je vodeći stalnu o brigu o deci i školi, jeziku i knjizi, duhovnosti i narodnom prosvećivanju, u svemu blizak delu i idejama koje su istim stazama vodile našeg prosvetitelja Dositeja Obradovića“ istakao je žiri u obrazloženju nagrade.

Dnevna bolnica za decu u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu od 2012. godine nosi njegovo ime. Tako je on, kako sam kaže, dobio orden sačinjen od vremena koje traje, autor je brojnih studija poput: Škola kao bolest; Tajna škle; Zašto slab uspeh u školi; Duhovnost, psihijatrija i mladi; Gordijev čvor mladosti; Voleti ali kako; Četiri eseja o dobroti; Pod drvetom saznanja dobra i zla; Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra sa roditeljima i vaspitačima.

„Univerzitetski profesor Svetomir Bojanin je svojim postignućima u teoriji i praksi utisnuo neizbrisiv pečat napretku neuropsihologije, specijalne pedagogije, dečije psihopatologije i srodnih struka. Posebno imponuje njegova naučnoknjiževna esejistika, inspirisana humanističkim uvidima o večitoj tajni ličnosti i putevima njenog punog očovečenja na razdaljini od helenskog do savremenog doba, pisana živim prozračnim stilom“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Žiri je radio u sastavu: Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Dragan Simeunović, a nagrada koju dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ biće uručena na posebnoj svečanosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.