U trendu

Etgar Keret potpisivao knjige u centru Beograda

BEOGRAD – Jedan od najpoznatijih savremenih izraelskih književnika Etgar Keret potpisivao je svoje knjige poštovaocima u Laguninoj knjižari „Borislav Pekić“ u okviru manifestacije „Noć knjige“ koja je počela večeras u Beogradu.
Etgar Keret je majstor kratke forme. Njegove knjige su bestseleri u mnogim zemljama, a zanimljiv je i podatak da se u Izraelu najviše kradu po knjižarama i da su najčitanije u zatvorima.

Po njegovim pričama je do sada snimljeno pedesetak filmova. Etgar Keret je jedini izraelski autor čije su knjige objavljene u Palestini.

Poznat je i kao filmski i televizijski scenarista.

Film „Meduze“, koji je režirao zajedno sa svojom suprugom Širom Gefen, osvojio je 2007. Zlatnu kameru na festivalu u Kanu.
Knjige Etgara Kereta prevedene su sa hebrejskog ili engleskog na više od trideset jezika, a Laguna je objavila dve Keretove zbirke priča.
„Iznenada neko pokuca na vrata“ je zbirka njegovih najboljih i najzrelijih priča u kojima živi i mrtvi, neobično tiha deca i životinje koje govore, snoviđenja i stvarnost stoje jedni uz druge.
„Sedam dobrih godina“ poznatog pisca Laguna je objavila danas pred otvaranje manifestacije „Noć knjige“ Mračna stvarnost rađa opsesivne, loše misli, a autor ih se rešava tako što na prefinjen način i kroz prizmu apsurda razmatra širok dijapazon tema – od vojne službe svog trogodišnjeg sina do terorističkih „Ljutih ptica“.

Desetine Beograđana sa Keretovim knjigama u rukama strpljivo je čekalo za potpis poznatog pisca.

„Drago mi je što sam u Beogradu, na ovako zanimljivoj manifestaciji. Ima mnogo ljubitelja književnosti u Srbiji. Ljudi sa velikim nestrpljenjem i strašću tragaju za knjigama omiljenih pisaca. To je dobro za srpsku kulturu“, kazao je Keret u knjižari „Borislav Pekić“.

Gost iz Izrala ističe da inspiraciju za svoje priče vidi u svakodnevnom životu.

„Sa druge strane neke svoje lične unutrašnje svetove želim da podelim sa čitaocima. Komuniciram sa ljudima i trudim se da saznam što više o njihovim unutarnjim svetovima“ kazao je Keret.

Poznati pisac kaže da su njegove knjige objavljene u Beogradu, zapravo snimci stvarnosti koje živeo kada su one nastajale.

„Opisivao sam lične promene…moje preobražaje, doživljaje koji su tražili reakciju u delovanje. Životne okolnosti su za mene bile izazovne u momentu kada je nastajala knjiga“ kazao je Keret.

Svetska kritika izraelskog pisca upoređuju sa Vudi Alenom.

Keret priznaje da je ponekad vrlo konfuzna osoba, ali da se trudi da baš te momente pretvori u knjige.

„Pisanje je između ostalog vrlo konkretan način da sebi objasnim sve što mi se dešava. Ta analiza sopstvenih stanja, dilema i strahova u mojim knjigama ohrabruje ljude da me porede sa slavnim američkim rediteljem“ kazao je Keret.

Kako kaže obožava kratke priče, način na koji su pisali Kafka i Čehov…

Obožava Singerove knjige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.