U trendu

Felc i filharmoničari predstavili prvi zajednički CD

BEOGRAD – Izdavačka kuća Drajer Gajdo objavila je prvi CD Beogradske filharmonije i šefa dirigenta Gabrijela Felca, snimljen za međunarodno tržište na kojem filharmičari sviraju simfoniju „Ilja Muromec“ Rajnholda Glijera.

Kratki koncert u dnevnom terminu iz popularnog serijala „Muzički razgovori sa Gabrijelom Felcom“ bili su posvećeni predstavljanju ovog izdanja.

Publiku koja je danas došla u Salu Beogradske filharmonije dočekala je simfonija „Ilja Muromec“ Rajnholda Glijera u izvođenju našeg najznačajnijeg orkestra.

Današnjem vanserijskom događaju u Sali Beogradske filharmonije prisustvovao je Kiril Novoselski praunuk čuvenog kompozitora Rajnholda Glijera, koji se stara o zaostavštini kompozitora.

Šef dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc kazao je za Tanjug da je bilo veoma počastvovan na snimanju jer je delio strast za muziku sa vrhunskim muzičarima.

„Bilo je mnogo umetničkih izazova za vreme snimanja ovog izdanja: od razumevanja samog dela koje snimamo pa sve do tehničkih detalja oko vremena u kojem snimamo. Da li se to dešava pre ili posle koncerta…koje istrumente koristimo…Hiljadu detalja smo morali da uklopimo da bi imali vredan muzički zapis kakav je ovaj CD na kojem sarađujem sa Beogradskom filharmonijom“ kazao je Felc.

On je napomenuo da je svladavanje i čitanje potpuno nepoznatog dela za orkestar bio najveći izazov.

„Naravno, postoje „Jutjub“ snimci, ali ja u takvu vrstu savladavanja nekog dela klasične muzike ne verujem. Uvek želim da nađem svoj put u savladavanju nekog dela i pripremi orkestra za izvođenje tog dela. Tako je bilo i sada. Naporno smo radili i verujem da je rezultat pristojan.“ kazao je Felc.

Prema njegovim rečima on se odlučio baš za simfoniju „Ilja Muromec“ Rajnholda Glijera jer je čuo sve najbolje o tom delu od kompozitora, članova različitih orkestara od Rusa, istraživača u oblasti klasične muzike“ kazao je Felc i dodao da je ovo velika šansa za Beogradsku filharmoniju.

„Izdavačka kuća za koju smo snimili ovaj CD veoma je zastupljena na američkom i japanskom tržištu“ rekao je gabrijel Felc koji je za Drajer-Gajdo do sada objavio 17 CD izdanja, što je za dirigenta njegove generacije impresivno dostignuće.

Za njega nema dileme da li će sa Beogradskom filharmonijom snimiti sledeći CD.

„Snimićemo nešto sveže…Popularna klasična muzika je praktično mrtva…Ima je mnogo na različitim nosačima zvuka. Otkrićemmo neko delo i pročistiti naše umetničke potencijale na radost publike“ kazao je Felc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.