U trendu

Festival horova dece i mladih od danas u DKCB

BEOGRAD – Jubilarni deseti republički Festival horova dece i mladih – FEDEHO, održaće se danas i sutra na Velikoj sceni „Donka Špiček“ Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB), saopšteno je iz te ustanove kulture.

Priliku za učešćem na festivalu imaju svi dečji horovi iz Srbije i regiona – horovi osnovnih i srednjih škola, muzičkih škola, kao i crkveni horovi i oni pri državnim i privatnim institucijama.

Samim tim, ove godine na manifestaciji učestvovaće: Hor KC Zrenjanin, Hor „Dar“ iz Paraćina, kao i Dečiji crkveni hor „Blagoslov“ Muzičko kreativnog centra „Vivak“ pri Hramu Svetog Kirila i Metodija u Sremskoj Mitrovici.

Kao predstavnici Beograda naći će se Horovi osnovnih muzičkih škola „Nevena Popović“ i „Petar Konjović“, Hor Srednje muzičke škole „Jovan Bandur“, Hor osnovnih škola „Lazar Savatić“ i „Milan Rakić“, Hor X Beogradske gimnazije „Mihajlo Pupin“, Podmladak Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, kao i Hor DKCB.

Najbolji hor, po odluci stručnog žirija, učestvovaće na ovogodišnjoj Međunarodnoj manifestaciji „Radost Evrope“.

Pored ovoga, biće dodeljene i specijalne nagrade za scenski nastup, najbolje izvedenu kompoziciju i najboljeg dirigenta.

Cilj festivala jeste afirmisanje dečje horske muzike i scenskog muzičkog izvođenja, kao i popularizovanje horske muzike kao dela srpskog kulturnog nasleđa.

Učesnici će ovom prilikom moći da uz zabavu i druženje prezentuju svoje talente, uporede muzička dostignuća i pokažu se u muzičkom žanru u kojem su najbolji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.