U trendu

Film o Kreki na Festu:Dep, Luis, Skot…o našem scenografu

BEOGRAD – Projekcija dokumentaraca „Kreka: Lovac na snove“ u režiji Slobodana Ivetića, koji prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke, u kojem se između ostalih pojavljuju Džoni Dep, Beri Levinson, Ridli Skot, Džeri Luis…zatvoriće predstojeći Fest 16. maja u Kombank dvorani.

Ivetićev film otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije u kreaciji Miljena Kljakovića Kreke (71).

Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti, kao što su glumac Džoni Dep, reditelj Beri Levinson, direktorom fotografije Vitorio Storaro i mnogi drugi… otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.
U filmu učestvuju i Goran Marković, Srđan Karanović, Dušan Kovačević…

Ivetić za Tanjug kaže da popularnog Kreku poznaje više od 20 godina i da je do detalja upoznat sa njegovim radom.

„Kreka je radio sa oskarovcima. Pravio je čitave gradove na filmskim setovima…Centar film mi je ponudio režiju filma o slavnom scenografu i eto nas pred premijerom tog filam na Festu. Krekina karijera od 40 godina stala je 90 minuta filma…Ta činjenica me malo plaši, ali verujem da sam osvetlio sve najvažnije momente iz Krekine karijere“, kazao je Ivetić.

Kako navodi, svetski superstar Džoni Dep sticajem okolnosti se našao u Beogradu na snimanju filma „Minamata“.

„Sa velikim poštovanjem prema Krekinom radu pristao je da stane pred našu kameru…Dep je pričao o ličcnim doživljajima sa Krekom u kojima je učestvovao i Marlon Brando. Beri Levinson koji je režirao film ‘Kišni čovek’ rekao je da je Kreka najbolji scenograf svih vremena, jer je umeo maštom i radom u velikoj meri da poboljša film“, kazao je Ivetić.

Prema njegovim rečima, ono što je Novak Đoković u svetu tenisa, to je Kreka u svetu filmske scenografije…

„Najveći u svetu kinemoatografije poznaju Kreku. Kako i ne bi kada je u Luksemburgu za potrebe snimanja filma sagradio Veneciju. Izgradio je kanale. Ta scenografija je po okončanju snimanja filma nekoliko godina predstavljala turističku atrakciju u Luksemburgu. Turisti se slikali plutajući u gondolama“, kazao je Ivetić.

Dodao je da njegov film između ostalog otkriva proces nastajanja filmske scenografije: od prve skice na papiru, preko gradnje pa sve do početka snimanja filma.

„Mnogi predviđaju mom ostvarenju dugovečan život na filmskim akademijama širom sveta jer ima edukativni karakter za mlade filmadžije. Drago mi je što takvo ostvarenje zatvara Fest koji je pravi praznik filma“, rekao je Ivetić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.