U trendu

Film „O Que Arde“ pobedio na filmskom festivalu u Solunu

SOLUN – Film „O Que Arde“ (Ili gori) Olivera Lakse, snimljen na galicijskom jeziku, osvojio je nagradu Zlatni Aleksandar na 60. Međunarodnom filmskom festivalu u Atini.

Film urađen u koprodukciji, govori o piromanu koji je pušten iz zatvora i vraća se u svoje selo, preneo je sinoć AP.

Drugu nagradu osvojila je još jedna koprodukcija, film „Groznica“ brazilske rediteljke Maje Da Rina, koja istražuje promene u brazilskoj Amazoniji.

Nagradu za najbolju režiju osvojila je peruanska rediteljke Melina Leon za film „Cancion Sin Nombre“ (Pesma bez imena), koji je prikazan ove godine u Kanu.

Festival je održan u Solunu od 31. oktobra i na njemu je u takmičarskom delu prikazano 14 filmova, dok je u netakmičarskom delu prikazano pet filmova, navodi se na sajtu festivala.

U programu posvećenom filmovima iz zemalja sa Balkana, prikazan je opus filmova Dušana Makavejeva, kao i filmovi „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića u koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvatske i Grčke, „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića i „Ivana cea Groznica“ Ivane Mladenović urađen u rumunsko-srpskoj koprodukciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.