U trendu

Galerija „Zvono“ 15 godina posle

Sjajna izložba "Najbolje" u galeriji "Zvono" – po kojoj se prepoznaje ne samo Višnjićeva ulica već Beograd i Srbija – predstavila je "Mlade srpske umetnike", što je bio naziv i prethodne izložbe u Umetničkom muzeju u Temišvaru. Kada mala galerija dođe do nivoa da svojom selekcijom umetnika predstavlja svoju zemlju, to je ogroman uspeh koji nije zabeležen na ovom našem prostoru. Na pomalo škrtom sajtu "Zvona", osim 1993, navedena kao godina kada je osnovana galerija, koja zastupa mlade "danas priznate i poznate umetnike sa međunarodnom afirmacijom", gotovo da nema drugih važnih podataka i datuma.
Afirmacija i slava postepeno su pristizale, početak je bio samo opšte mesto kojim počinju privatne galerije. Onda dolazi do nekoliko umetničkih "zemljotresa": 1996. u "Zvonu" samostalno izlaže Milovan Destil Marković, koji se u Beograd vratio posle dužeg odsustvovanja; Radovan Kragulj, čija dela su u kolekcijama Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, u Viktorija i Albert muzeju i Britiš muzeju – takođe nakon podužeg izbivanja realizuje u "Zvonu" jednodnevnu umetničku instalaciju. I vremenom publika počinje da prepoznaje lokaciju… Zatim 1999, posle šest godina celodnevne posvećenosti galeriji, dolazi njeno svojevrsno "uzvaničenje": novo bodovanje – ULUS stavlja "Zvono" na listu subvencionisanih galerija, a izlaganje u tom prostoru izlagaču donosi bodove preko potrebne za status.
Galerija "Zvono" je relevantna stranica u istoriji beogradske i srpske likovne scene. Ambicioznom budućem galeristi može biti i udžbenik u koji su ugrađeni upornost i iskustvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.