U trendu

Gluma je za Đuzu bila prostor slobode

Komemoracija povodom smrti glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića održana je danas u pozorištu Atelje 212, pred brojnim prijateljima i kolegama tog umetnika.

Upravnik Ateljea 212 Branimir Brstina rekao je da je Đuza glumio više od 130 uloga, bio glumac svih pozorišta i pripadao svim glumcima Beograda i Srbije.

On je podsetio na Đuzinu bogatu glumačku biografiju, na njegove uloge u pozorištu, na filmu i televiziji, pevački repertoar, kao i na junake crtanih filmova kojima je pozajmljivao glas.

„Od njega sam mnogo učio i to znanje pokušaću da prenesem mlađima“, rekao je Brstina.

Reditelj Ognjen Isailović rekao je da bi bilo pogrešno reći da su mlađe generacije Đuzu poznavale samo po glasu pozajmljenom junacima crtanih filmova, jer ga zapravo znaju i po nezaboravnim ulogama u predstavama „Putujuće pozorište Šopalović“, „Šuma blista“, „Elijahova stolica“ i mnogim drugim.

On je rekao da se pitao koja je tajna Đuzinih nastupa na pozornici i da je shvatio da je u pitanju „suzdržanost u emocijama i izostanak razmetljivosti koja je tipična za naš narod“.

„Za nas, mlađe generacije, on će biti mitska figura koja će dozvoliti da u sebi zadržimo sve što ne valja, a da iz nas isijava samo najbolje“, rekao je Isailović.

Glumica Svetlana Bojković rekla je da je Đuza bio veliki glumac, voljen od svih kolega i publike, ne samo zbog glumačkog talenta već i njegovog karaktera.

Prema njenim rečima, Đuza je intimno tugovao, jer je prepoznavao sve nepravde i zbog toga što se domaći mentalitet sporo menjao.

„Gluma je za njega bila bekstvo od profanog i njegov prostor slobode“, rekla je Bojković i dodala da je Đuza ostavio dubok trag u svima koji su ga gledali, ili sa njim radili i da je bila radost i privilegija glumiti sa njim.

Reditelj Boris Liješević rekao je da na društvenim mrežama povodom smrti glumca, ljudi o njemu pišu kao da su ga dobro, duboko i lično poznavali, jer je bio isti i na jednak način se predavao na pozornici i pred kamerom i sa prijateljima u bifeu.

„Otišao je sa osećanjem da nije dovoljno naučio, ali to što je on znao, nije moglo da se nauči“, rekao je Liješević.

O glumi Vlastimira Đuze Stojiljkovića i njegovoj ličnosti, radu sa kolegama i prijateljstvu, govorili su i glumci Tihomir Stanić, Svetozar Cvetković, Nebojša Ilić, Feđa Stojanović, Nikola Ristanovski. Dejan Dedić pročitao je deo telegrama koji su upućeni povodom njegove smrti, a prisutni su se dugim aplauzom oprostili od glumca.

Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je u Beogradu u sredu, 17. juna 2015, u 85. godini.

Datum i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.