Goncić: Digitalni svet ne može zameniti pozorište

BEOGRAD – Peti panel „Ako nema kulture, zbog čega se onda borimo“ obimne celodnevne onlajn konferencije „The Economist – Svet u 2021“ predstavio je istaknute dramske umetnike Vjeru Mujović i Svetislava Buleta Goncića tokom popodnevnih časova.

Posledni segment kulturne teme posvećen je bio pozorištu, takođe u prostorijama Narodne skupštine Srbije, a emitovano je uživo preko YouTube kanala, u organizaciji Color Media Communications.

Moderatorka razgovora media ekspert Marina Kosanović je napomenula da su glumci veoma osetljiva, delikatna, senzibilna bića i pitanje je kako se oni sada osećaju tokom pandemije koji traje već duži period, od marta meseca, i ne jenjava.

Problem je glavni u finansijama, slobodni umetnici ne mogu imati prihode od predstava, ili tek malo, jedino ako se preorijentišu na snimanje tolikih TV serija danas.

Kao da se u ovo doba umetnici i svi ljudi sve više razdvajaju nego što se spajaju.

„Ogromni finansijski problemi i gubici prete da ugroze i zaustave planetu“, naveo je Goncić, upravnik teatra Vuk na Zvezdari i od skoro predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta.

On je kazao i da moraju svi faktori u nekom sistemu da funkcionišu, a čim se ugrozi jedan element kao što su finansije, onda postoji mogućnost da se sve uruši. Ali tako je, kaže, u celom svetu.

„Ipak, da podsetim, od velike poplave u Srbiji 2014. godine, imali smo samo uzlaznu putanju po pitanju finansija, a tokom korone je ta situacija veoma stabilna“, dodao je.

Vjera Mujović, stalno zaposlena u Narodnom pozorištu u Beogradu, gostovala je i kao autor monografije „Kulturna diplomatija u službi Srbije“, što je njen doktorski rad.

„Ušla sam u projekat pisanja ove knjige zbog profesionalnog angažmana, putovala sam dosta sa svojim predstavama po Evropi i svetu i mislim da ovo vreme pandemije treba iskoristiti upravo na promovisanju važnih dela kulture Srbije po inostranstvu, kroz prevodilačke delatnosti“, kazala je Mujović.

Podsetla je na reči nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan, koja je govorila da „samo visoka umetnost obezbeđuje našu ravnopravnost u inostranstvu“, te u tom kontekstu pomenula da su naše najveće zvezde u svetu Emir Kusturica, Novak Đoković, Miloš Biković, Stefan Milenković, Nemanja Radulović.

Pokrenuta je i tema digitalizacije kulturnih programa i snimanja predstava, a Goncić je primetio da digitalni svet ne može zameniti pozorište.

„Jer je teatar umetnost izgovorene reči, vizuelni doživljaj, kontakt sa publikom, ne sme biti kultura za poneti“, kazao je Goncić izrazivći optimizam da će se i ovo stanje korone završiti, navodeći da pozorišta moraju da rade, a da ovaj virus nije prvi u istoriji čovečanstva, te da mu mora doći kraj.

Pozorište je, kaže, ipak duboko ukorenjeno u našem društvu, a korona je samo izvukla na površinu neke probleme i ideje, a to je da se mi borimo za bolje i kvalitetnije društvo.

„Ako postoji samo jedan glumac na sceni i samo jedan gledalac u publici predstava i tada treba da se igra, jer i to je isto pozorište“, zaključio je Goncić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.