U trendu

Hapšenja grafiti-umetnika

U jednoj od njujorÅ¡kih galerija, u Sohou, otvorena je izloÅŸba grafiti radova i dela direktno inspirisanih njima. Ulični izraz je doÅ¡ao do institucija kulture, ali to nije jedina posebnost ovog događaja. Verovatno se po prvi put deÅ¡ava da i policija posećuje galeriju ne bi li pohapsila umetnike.

Za policiju je grafiti-umetnost samo jedan od vidova vandalizma, tako da je Todd James, jedan od izlagača, uhapÅ¡en dok je pripremao svoj deo izloÅŸbe. Njegov „zločin“ danas stoji na jednom od zidova Njujorka i predstavlja parodiju reklamnih panoa kojih je Amerika puna.

HapÅ¡enja se nisu zaustavila na pomenutom umetniku, već su se nastavila i dva dana kasnije kada je uhapÅ¡en Josh Lazcano, koji nije izlagač, ali je pomagao pripremu izloÅŸbe. Stephen J. Powers, jedan od ključnih umetnika ovog ÅŸanra, nije uhapÅ¡en, ali se protiv njega u trenutku otvaranja izloÅŸbe joÅ¡ vodio proces.

Jeffrey Deitch, vlasnik galerije „Deitch Projects“, koja je domaćin ovog projekta, je mogao slobodno da reklamira izloÅŸbu kao događaj u kome učestvuju „najokoreliji kriminalci među umetnicima“. Å alu na stranu, čovek je uÅŸasnut ovakvim hapÅ¡enjima (ili bar tvrdi da jeste), mada se ne moÅŸe poreći da će problemi izlagača sa zakonom doneti itakako veliki publicitet „Street Market“ izloÅŸbi.

Inače posetioci će, uÅ¡avÅ¡i u prostor galerije, videti 2 prevrnuta kamiona islikana sprejevima, a na drugoj strani red prodavnica sa izlozima u kojima su izloÅŸene konzerve sa natpisima „Street Cred“ (street credibility) i flaÅ¡e „punjene“ krivicom (etiketa „Guilt“). Po prostoru galerije su razmeÅ¡teni i veliki reklamni panoi na kojima se ne reklamiraju pravi proizvodi, već „Objects of Glamour“ (objekti glamura) i „Hand-made Myths“ (ručno izrađeni mitovi).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.