U trendu

„Igra“ Dunje Jung od 30. avgusta u Galeriji „Singidunum“

BEOGRAD – Izložba „Igra“ autorke Dunje Jung biće otvorena 30. avgusta u beogradskoj Galeriji „Singidunum“ i trajaće do 10. septembra, najavila je ta ustanova.

Postavku čine radovi u digitalnoj i tehnici akvarela nastajali u protekle dve godine pandemije korona virusa.

Poznata po svojim portretima u akvarelu, Dunja Jung se okreće ovog puta digitalnim medijima kao novom izazovu i sledećoj etapi u oblikovanju ličnog umetničkog izraza.

Digitalno kolažiranje omogućava umetnici da još dublje uroni u igru forme i narativa što čine kao rezultat neobično privlačni portreti-personifikacije u jedinstvenoj fuziji fantastičnog i “Art Nouveau”, stila, pod čijim snažnim uticajem stvara Jung.

Istoričarka umetnosti Tamara Ognjević u tekstu kataloga ove izložbe navodi da intimne, fantazmima prožete teme autorke, iskazane karakterističnom, elegantno svedenom formom posredstvom novog medija, dobijaju privlačnu, nadrealnu energiju – kao da su se na trenutak susreli Alfons Muha i Stenli Kjubrik, film “Blejd Raner” i “Dama u zlatnom”.

Dunja Jung rođena je u Zadru 1972. godine i diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (2000), učestvovala na mnogim grupnim izložbama u zemlji i svetu.

Član je ULUPUDS-a u statusu slobodnog umetnika, bavi se slikarstvom, a akvarel se izdvaja kao dominantna tehnika u njenom stvaralaštvu.

Do sada je svoje radove prikazala na više samostalnih izložbi – „Snovi o moru“ (Mala galerija ULUPUDS, 2012), „Povratak“ (Galerija Stara kapetanija, Zemun, 2014), „Traganje za mirom“ (Galerija savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, 2020).

Dobitnik je Velike nagrade Zemunskog Salona 2015. godine, koju dodeljuje Galerija „Stara kapetanija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.