U trendu

Informativna tabla o pticama u kompleksu „Đurđevo brdo“

JAGODINA – Gradska uprava za zaštitu prirode je na ulazu u Izletište „Potok“ u Turističkom kompleksu „Đurđevo brdo“ postavila informativnu tablu o pticama stanaricama, selicama, zimovalicama i prolaznicama koje tu obitavaju.

Autor Informativne table je člana Gradske uprava biolog Boban Stanković.

Informativna tabla je postavljena u okviru Međunarodnog popisa ptica, koje je završeno 31. januara, a cilj je promocija zaštite prirode, rečeno je danas Tanjugu u Gradskoj upravi.

Informativna tabla je zamišljena kao vodič za posmatranje ptica, a u kompleksu „Đurđevo brdo“ registrovano je oko 70 vrsta ptica od kojih je 41 vrsta gnezdarica, izjavio je Stanković novinarima.

Za 29 najčešćih vrsta na Informativnoj tabli postavljene su ilustracije, koje će turistima, posetiocima, ljubiteljima ptica, a pre svega učenicima i početnicima u posmatranju ptica omogućiti lakše raspoznavanje vrsta, objasnio je Stanković.

U Gradskoj upravi su ocenili da će Informativna tabla pobuditi interesovanje, prvenstveno kod mladih, za posmatrane ptica, a što podrazumeva i boravak u prirodi i razvijanje svest o potrebi zaštite prirode.

„Đurđevo brdo“ je značajno prirodno dobro treće kategorije botaničko – ornitološkog karaktera, na kome se nalazi 40 vrsta drveća i grmlja sa oko 800 stabla i gde je stanište mnogih ptica, potsećaju u Gradskoj upravi za zaštitu prirode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.